Producatorii de medicamente generice cer un calcul diferentiat al taxei clawback

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 22 aprilie 2016, 12:36 Actualitate | Esenţial

Medicamente
Foto: PhotoExpress
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) solicita mai multa transparenta in procesul de calculare al taxei clawback, in contextul mentinerii unui nivel mare al cuantumului, care nu poate fi explicat prin cresterea consumului de medicamente, informeaza Mediafax.

APMGR atrage atentia ca existenta unei fraude de peste 9,4 milioane de lei in modul de utilizare al fondurilor alocate cheltuielilor cu medicamente de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, facuta publica in ultimul raport de audit al Curtii de Conturi, este ingrijoratoare pentru producatorii de medicamente intrucat determina cresterea artificiala a taxei clawback, a anuntat vineri asociatia.

"Autoritatile au datoria sa corecteze aceasta fraudare flagranta a sistemului public de sanatate, iar o prima masura ar putea sa fie mai multa transparenta in modul de calcul al taxei clawback, solicitata de nenumarate ori de catre industria farmaceutica", a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

Reprezentantii producatorilor de medicamente sustin ca, in lipsa acestei masuri, "CNAS nu va avea niciun interes sa stopeze frauda din sistemul public de sanatate intrucat aceasta este transferata in totalitate in sarcina producatorilor de medicamente prin taxa clawback".

Producatorii de medicamente generice spun ca, din cauza acestei taxe, au fost nevoiti in ultimii ani sa disponibilizeze peste 500 de angajati si sa inchida linii intregi de productie de medicamente, ceea ce a dus la disparitia a peste 2.000 de medicamente cu preturi accesibile de pe piata.

"Mentinerea actualului sistem va duce la intrarea in colaps a industriei locale producatoare exclusiv de medicamente generice si va lipsi milioane de pacienti de medicamente vitale", spune asociatia.

Asociatia propune implementarea imediata a unui calcul diferentiat al taxei clawback pentru medicamentele generice, bazat pe introducerea unei proportii de maximum 65% in calculul procentului 'p' din formula clawback.

Propunerea are la baza sistemul actual de stabilire a pretului pentru medicamentele generice (maxim 65% din pretul medicamentului inovativ corespunzator) si a fost deja acceptata de autoritati ca fiind neutra din punct de vedere bugetar.

Material sustinut de BCR

VIDEO Antreprenor StartUp Nation: Ce trebuie sa faci pentru a beneficia de cei 200.000 lei disponibili prin programul StartUp Nation si pentru a-ti dezvolta afacerea

Ai primit un acord de acceptare in programul StartUp Nation. Care sunt urmatorii pasi? Cu ce costuri te vei confrunta pentru a te putea folosi de acesti bani? Mai intai trebuie sa pui in practica ideea de business castigatoare, iar apoi sa iti cresti afacerea. Pentru asta ai nevoie, in primul rand, de clienti noi, strategii adaptate la nevoile pietei si de un ochi atintit permanent asupra propriei afaceri si asupra pozitionarii tale in cadrul unei oferte adesea variate.

494 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi