O brigada americana de blindate stationata permanent in Europa ar fi mai eficienta sa descurajeze agresiunea Rusiei in regiune decat actuala prezenta prin rotatie, a afirmat joi generalul de armata desemnat la comanda fortelor SUA in Europa, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Generalul Curtis Scaparrotti, numit de presedintele Barack Obama pentru a prelua conducerea Comandamentului European al Fortelor Armate ale SUA si viitor comandant suprem al fortelor aliate NATO, a subliniat ca a cazut de acord cu ceilalti responsabili militari ca Rusia reprezinta cea mai grava amenintare pentru Statele Unite, iar Washingtonul trebuie sa dea dovada de fermitate in afirmarea drepturilor sale.

"Din perspectiva militara, ar trebui sa ne indreptam cu navele si sa zburam oriunde ne permite dreptul international si ar trebui sa fim puternici, clari si consecventi in mesajul nostru in aceasta privinta", a raspuns Curtis Scaparrotti in cursul audierii sale la o intrebare legata de recentele incidente in care avioane ruse au zburat in apropierea unei nave militare americane in Marea Baltica.

Generalul Scaparrotti le-a spus membrilor Comisiei senatoriale pentru fortele armate ca Washingtonul ar trebui sa furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie pentru a se apara in fata fortelor sprijinite de Rusia, inclusiv lansatoare de rachete antitanc de tip Javelin. El a mai mentionat ca este "ingrijorat" din cauza amenintarii reprezentate de submarinele ruse pentru caile comerciale ale Statelor Unite.

Curtis Scaparrotti si generalul de aviatie Lori Robinson, numit de Barack Obama pentru sefia Comandamentului de Nord, au avertizat amandoi ca Rusia este principala amenintare militara pentru SUA.

Generalul Scaparrotti le-a mai spus senatorilor americani ca o Rusie renascuta afiseaza "un comportament tot mai agresiv ce contesta normele internationale, de multe ori cu incalcarea dreptului international".

Intrebat despre fortele americane din Europa, el a subliniat ca o brigada americana de blindate stationata permanent ar fi mai eficienta sa descurajeze agresiunea Rusiei in regiune decat actuala prezenta prin rotatie.

Statele Unite au inceput sa isi reduca prezenta in regiune in urma cu cativa ani din cauza reducerii cheltuielilor de aparare, inlocuind unitatile permanente cu rotatii ale trupelor care sunt deplasate prin Europa pentru pregatire.

Anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia a dus insa la o noua crestere a prezentei militare americane. In martie, Pentagonul a anuntat ca Statele Unite vor avea o brigada de blindate desfasurata in permanenta, prin rotatie, in Europa de Est. O brigada americana de blindate este in mod obisnuit formata din 4.500 de militari.

Cu incepere din februarie 2017, fortele terestre americane vor avea o prezenta prin rotatie de noua luni in Europa si vor participa la exercitii militare in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania si Ungaria. Generalul Scaparrotti le-a atras atentia senatorilor ca o prezenta permanenta ar fi mult mai eficienta.

"O brigada permanenta stabileste legaturi cu elementele de sustinere ale tuturor fortelor din SUA, precum si o relatie permanenta cu toti aliatii nostri", a spus el. "Ofera mai multa substanta si mai multa putere in edificarea de relatii", a adaugat generalul Curtis Scaparrotti.