Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a schimbat pentru a treia oara directorul Operei de la Bucuresti, precizand, pe contul lui de Facebook, ca cea mai recenta alegere a sa, George Calin, "nu-si poate exercita functia", avand in vedere protestele angajatilor. Acesta fusese numit la cererea expresa a balerinilor Johan Kobborg si Alina Cojocaru, dupa cum a scris ministrul.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Solutia propusa ieri pentru Opera Nationala Bucuresti a fost gasita ca urmare a unei negocieri cu Johan Kobborg si Alina Cojocaru, purtate din dorinta ca ei sa-si continue activitatea la Opera, negociere in care a fost pusa drept conditie aceasta numire.

In fata protestului de la Opera si a impotrivirii manifeste a artistilor, este insa evident ca dl George Calin nu-si poate exercita functia, asa incat am decis sa il retrag de la conducerea Operei. In zilele urmatoare voi face o noua numire", a scris ministrul, pe Facebook.

Ar fi a patra numire a unui director la Opera din Bucuresti, in interval de cateva zile.

Primul director numit de Vlad Alexandrescu dupa demiterea lui George Calin de la conducerea Operei a fost dirijorul Tiberiu Soare, ca interimar. Dupa numirea acestuia, balerinul Johann Kobborg a anuntat ca pleaca de la Opera, deoarece Tiberiu Soare i-ar fi retras titlul de director artistic. O balerina a acuzat ca s-ar fi cerut tuturor balerinilor sa vorbeasca doar in limba romana. Tiberiu Soare a motivat ca aceasta titulatura nu exista in nomenclator si a negat vreo referinta legata de folosirea exclusiva a limbii romane.

Ulterior, circa 30 de balerini, printre care si celebra Alina Cojocaru, au protestat in fata Operei, dar au fost huiduiti de angajati romani ai Operei, unii dintre ei strigand "Afara cu strainii din tara!".

Vlad Alexandrescu l-a numit atunci pe Vlad Conta la conducerea Operei, cu Tiberiu Soare adjunct, dar Kobborg a anuntat ca isi mentine decizia de a pleca.

Dupa o noua tura de negocieri, ministrul a anuntat reinstalarea ca director interimar, timp de trei luni, a lui George Calin, cel pe care il demisese initial. In urma anuntului privind revenirea lui George Calin, Johan Kobborg a scris pe contul lui de Facebook ca revine la Opera.

Nemultumiti insa de aceasta solutie, peste 200 de angajati ai Operei Romane au protestat miercuri, joi si vineri in Sala Mare a Operei si au cerut demisia lui George Calin si a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu. Angajatii s-au solidarizat cu Vlad Conta si Tiberiu Soare si acuza disparitati foarte mari intre salariile balerinilor straini si cele ale angatilor romani.

In urma acestor proteste, ministrul a anuntat retragerea lui George Calin, urmand sa faca o noua numire.