China planuieste sa exploateze Pasajul Nordic, mult dorita scurtatura dintre Pacific si Atlantic, potrivit presei de stat, cea mai mare putere comerciala din lume publicand un ghid de transport al acestei rute, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Calea maritima de la nord de Canada, care ar oferi o cursa mai scurta intre China si coasta de est a SUA decat cea prin Canalul Panama sau pe la Capul Horn, a fost incercata de exploratori europeni timp de secole, inclusiv expeditia Franklin, disparuta in 1845.

Chiar si acum este acoperita de gheata cea mai mare parte a anului, dar incalzirea globala o face mai accesibila, Beijingul considerand ca este o oportunitate de a schimba fluxurile comerciale globale.

Administratia pentru siguranta maritima a Chinei a publicat luna aceasta un ghid de 356 de pagini in limba chineza, inclusiv harti nautice si descrieri ale conditiilor privind gheata in Pasajul Nordic, a scris ziarul de stat China Daily.

“Vor fi nave cu steaguri chinezesti navigand pe aceasta ruta in viitor”, a spus purtatorul de cuvant al administratiei maritime, Liu Pengfei, potirvit publicatiei citate.

“Odata ce aceasta ruta va fi folosita in mod uzual, va schimba transportul maritim global si va avea o influenta profunda asupra comertului international, economiei globale, fluxurilor de capital si exploatarii resurselor”, a adaugat Pengfei.

Canada considera Pasajul Nordic parte a apelor sale interne, dar alte cateva state il considera o stramtoare internationala.