Romania si Ucraina considera ca orice discutie privind anularea sanctiunilor occidentale impuse Rusiei nu poate avea loc pana nu va inceta agresiunea Moscovei, a declarat joi presedintele Petro Poroshenko, la Palatul Cotroceni, intr-o conferinta de presa comuna cu seful statului roman, Klaus Iohannis.

Petro Poroshenko si Klaus IohannisFoto: Administratia Prezidentiala

"Statele noastre au o singura si principiala pozitie: discutiile privind anularea sanctiunilor impuse Rusiei nu pot avea loc pana nu va inceta agresiunea. Orice incetare a sanctiunilor va fi un pericol nemijlocit pentru reglementarea situatiei in Donbas (...) Rusia isi va continua actiunile agresive", a spus Poroshenko, care efectueaza o vizita oficiala in Romania.

Acesta a subliniat ca acordurile de la Minsk trebuie implementate in totalitatea lor si a precizat ca cele doua tari impartasesc ideea formarii unei "flote a Marii Negre care sa consolideze prezenta aliantei" nord-atlantice.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, la randul sau, ca a fost semnat Protocolul de relansare a comisiei mixte prezidentiale, "un instrument de imprimare a vointei politice si a impulsului necesar pentru solutionarea temelor de pe agenda bilaterala", prin care se vor putea face "pasi inainte pentru solutionarea unor dosare aflate de mult timp pe agenda bilaterala".

Unul dintre aceste dosare este canalul Bistroe, a precizat Iohannis.

Pe agenda discutiilor bilaterale la nivel de sefi de stat a figurat si tema minoritatilor nationale. In acest context, Klaus Iohannis a precizat ca "minoritatea ucraineana din Romania beneficiaza de sprijin considerabil, 1,6 milioane euro pe an", iar discutiile cu Poroshenko au vizat si "nevoia de a raspunde mai bine necesitatilor si doleantelor romanilor din Ucraina".

De asemenea, s-a decis "reluarea activitatii comisiei guvernamentale pentru minoritati, dupa o pauza mult prea lunga, de zece ani".

La Bucuresti s-au semnat si doua acorduri bilaterale "privind transporturile militare si patrularea in comun la granita romano-ucraineana", a precizat Poroshenko.

Klaus Iohannis s-a pronuntat pentru dezvoltarea de proiecte transfrontaliere si regionale si a evocat posibilitatea construirii podului peste Tisa Sighetu Marmatiei - Solotvino.

Iohannis a subliniat in acest context ca "deschiderea cat mai rapida a consulatului de la Solotvino e foarte importanta".