Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a anuntat pe Facebook masurile pe care ministerul vrea sa le ia pentru Opera Nationala Bucuresti, in urma scandalului care "a scos la iveala o serie de dezechilibre grave si de disfunctionalitati structurale". Astfel, se urmareste o solutie in doua etape, si anume un interimat de 3 luni, sub conducerea lui George Calin cu parteneriatul Ministerului Culturii -perioada in care se va urmari si reintegrarea lui Johan Kobborg si a Alinei Cojocaru-, urmat de numirea unui nou manager de talie internationala.

Opera Nationala BucurestiFoto: Hotnews

Redam mai jos integral mesajul transmis de ministrul Culturii:

"Avand in vedere evolutia situatiei de la Opera Nationala Bucuresti, care a scos la iveala o serie de dezechilibre grave si de disfunctionalitati structurale, doresc sa anunt cu fermitate ca Ministerul Culturii va ramane alaturi de Opera in perioada urmatoare ca partener privilegiat. Masurile si analiza situatiei de la Opera Nationala Bucuresti vor servi si altor institutii de spectacol din tara noastra.

Am decis o solutie in doua etape:

a. un interimat de 3 luni la Opera Nationala Bucuresti - sub conducerea dlui George Calin cu parteneriatul Ministerului Culturii, reintegrarea dlui Johan Kobborg si a dnei Alina Cojocaru in Opera Nationala Bucuresti, medierea cu ajutorul ministerului si inceperea reformei in vederea celei de-a doua etape.

b. un nou manager de talie internationala pentru Opera Nationala.

Decizia luata in urma negocierilor este una pragmatica. Este nevoie de o perioada de tranzitie care sa poata pregati Opera Nationala pentru o functionare deschisa. Vreau sa ofer garantii Alinei Cojocaru si lui Johan Kobborg ca munca lor poate sa continue. De asemenea, lui Vlad Conta si lui Tiberiu Soare le multumesc pentru munca depusa si contez pe sprijinul lor in continuare. O echipa de la minister va acompania managementul Operei pentru urmatoarele 3 luni si va verifica toata situatia contractelor si problemele de personal din institutie.

Ministerul isi rezerva dreptul de a stabili cum anume se va angaja o noua directie generala pentru perioada de dupa cele trei luni de interimat. Ministerul va veni in sprijinul artistilor de la Opera si va incerca sa gaseasca solutii pentru deficientele structurale si pentru lipsurile semnalate."