Consiliul Tineretului din Romania (CTR), care reuneste peste 250 organizatii de si pentru tineret din tara, a depus marti la Parchetul General o plangere penala impotriva unor persoane pe care le acuza ca blocheaza functionarea legala a Consiliului Economic si Social, "structura a carui plen si conducere isi mentin functiile, primesc in continuare indemnizatii si avizeaza legi, desi perioada mandatului acestora a fost depasita deja cu peste doi ani", se arata intr-un comunicat de presa transmis de CTR.

Plangere penala CES - selectieFoto: CTR

Potrivit sursei citate, Consiliul Economic si Social este organism consultativ al Parlamentului si Guvernului, prevazut la art. 141 din Constitutia Romaniei. Momentan, desi legea de functionare prevede de peste doi ani existenta unei camere a reprezentantilor organizatiilor neguvernamentale ale societatii civile si au existat doua desemnari ale membrilor (in 2013 si in 2015), aceasta camera nu exista de facto, functionarea CES incalcand astfel propria lege de functionare.

Consiliul Tineretului din Romania, reprezentat de presedintele Mihai Dragos, membru desemnat in Plenul CES, considera ca persoanele care nu si-au indeplinit obligatiile legale referitoare la innoirea plenului sau au impiedicat indeplinirea acestora se fac vinovate de abuz in serviciu si de constituirea unui grup infractional organizat. In speta, faptul ca partea patronala are un singur dosar complet depus si validat blocheaza innoirea Plenului, prejudiciind statul roman prin imposibilitatea avizarii actelor normative de catre CES in acord cu legea proprie de functionare, precum si cu valoarea indemnizatiilor acordate in aceasta perioada membrilor si conducerii, peste 200.000 de lei lunar, se arata in comunicat.

CTR sustine ca prejudiciul afecteaza si persoanele desemnate si validate ca membri ai plenului, dar care nu isi pot exercita mandatul din cauza blocajului, prin imposibilitatea exercitarii calitatii de membru al Plenului.

"Cerem justitiei sa intervina de urgenta pentru oprirea abuzurilor legate de functionarea Consiliul Economic si Social, abuzuri care dureaza deja de prea mult timp. Vorbim totusi de o institutie cu rol fundamental in procesul de adoptare a actelor normative, institutie prevazuta in Constitutia Romaniei si care nu isi respecta propria lege de functionare de peste doi ani, timp in care diversi oameni isi iau linistiti indemnizatii, candideaza pentru tot felul de pozitii si cand sunt atentionati se fac ca ploua sau vin cu tot felul de solutii ca sa eludeze in continuare respectarea legii", a declaratpresedintele CTR, Mihai Dragos.

Consiliul Tineretului din Romania anunta ca urmeaza sa se adreseze si instantei de contencios administrativ pentru eliminarea blocajului si are in vedere ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate referitor la legea de functionare a acestei structuri.

"Legea de functionare a Consiliului Economic si Social are lacune care ar trebui inchise, astfel incat persoanele din Plen si conducere sa nu se poata mentine la nesfarsit in functii si sa continue sa incaseze indemnizatii dupa expirarea mandatului lor. Am cerut inca de anul trecut adoptarea unei ordonante de urgenta care ar putea incheia rapid dezbaterea si abuzurile care se fac in acest moment, dar se pare ca legalitatea functionarii principalului organism consultativ pentru Guvern si Parlament, prevazut in Constitutie, nu este o problema suficient de urgenta pentru Prim-ministrul Romaniei si ministrii sai", a adaugat Mihai Dragos.

Consiliul Tineretului din Romania este persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial si reuneste 17 structuri federative cu o retea de peste 250 de organizatii de si pentru tineret din tara, fiind singura structura din Romania afiliata la Forumul European al Tineretului (European Youth Forum) si Organizatia Mondiala a Tineretului (World Assembly of Youth). Presedintele CTR este membru desemnat in Consiliul Economic si Social al Romaniei.