Curtea Constitutionala a Romaniei a primit exceptia de neconstitutionalitate a unor prevederi din Legea alegerilor locale, ridicata la Tribunalul Bucuresti, urmand ca ulterior sa fie stabilita sedinta de judecata in care va fi analizata, au confirmat marti pentru Agerpres oficiali ai CCR.

Curtea Constitutionala a RomanieiFoto: Agerpres

Exceptia inregistrata la CCR vizeaza, potrivit surselor citate, prevederile art. 50 alin. 2 si art. 101 alin. 2 si 3 din Legea 115/2015 privind alegerile locale.

  • La art. 50 alin. 2 din Legea alegerilor locale se prevede ca "pentru functia de primar, candidatii independenti trebuie sa prezinte o lista de sustinatori, care trebuie sa cuprinda minimum 1% din numarul total al alegatorilor inscrisi in Registrul electoral si in listele electorale complementare din circumscriptia pentru care candideaza, dar nu mai putin de 100 in cazul comunelor, 500 in cazul oraselor si 1.000 in cazul municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, precum si in cazul municipiului Bucuresti".
  • La art. 101 alin. 2 se arata ca "este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate", iar la alineatul 3 se precizeaza ca, "in caz de balotaj, se va organiza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur, la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie".

Amintim ca o instanta a Tribunalului Bucuresti a decis, sambata, sa admita o exceptie de neconstitutionalitate ridicata asupra a doua articole din Legea alegerilor locale, printre care si cel prin care s-a stabilit alegerea primarilor intr-un singur tur.

Judecatoarea Luminita Calciu, de la Tribunalul Bucuresti, a decis sambata, la ora 11.20, sa trimita la Curtea Constitutionala o exceptie de neconstitutionalitate ridicata de candidatul independent A.A.L. la functia de primar general al Capitalei. A.A.L. si-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucuresti pe 13 aprilie, iar doua zile mai tarziu aceasta i-a fost respinsa, pe motiv ca, in loc de 18.000 de semnaturi de sustinere, a depus o lista cu doar trei semnaturi, a scris Adevarul.

Jurnalistul Liviu Avram a confirmat pentru HotNews.ro ca el este autorul sesizarii si a declarat ca a a vrut sa arate ca oricat de mare ar fi o majoritate politica din Parlament aceasta trebuie sa se supuna justitiei.

El a explicat ca a facut aceasta contestatie la Curtea Constitutionala pentru ca "regulile impuse de majoritatea parlamentara mi s-au parut incorecte pentru o democratie".

Intrebat daca are un avocat care l-a reprezentat, Liviu Avram a spus pentru HotNews.ro ca s-a reprezentat singur la tribunal si ca se va reprezenta singur si la Curtea Constitutionala.

Adevarul aminteste ca articolul 50, alineatul 2 din legea 115/2015 privind alegerile locale impune candidatilor independenti sa depuna o lista cu sustinatori de cel putin 1%, ceea ce pentru municipiul Bucuresti ar insemna peste 18.000 de semnaturi.

Adevarulaminteste ca articolul 50, alineatul 2 din legea 115/2015 privind alegerile locale impune candidatilor independenti sa depuna o lista cu sustinatori de cel putin 1%, ceea ce pentru municipiul Bucuresti ar insemna peste 18.000 de semnaturi.

"Am ales cifra de 3 semnaturi prin analogie cu solutia adoptata de catre Parlament in ceea ce priveste numarul de semnaturi necesare pentru constituirea unui partid politic, solutie adoptata dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca cerinta de a prezenta 25.000 de semnaturi pentru formarea unui partid este o ingerinta excesiva asupra dreptului de asociere si a declarat-o ca fiind neconstitutionala. Aceasta cifra a reprezentat, asadar, singurul reper valid din punct de vedere legal fata de care m-am putut raporta atunci cand am intocmit lista de semnaturi", a justificat autorul sesizarii, pentru sursa citata, numarul mic de semnaturi in sesizarea depusa la instanta.

Odata cu contestatia fata de respingerea candidaturii, Liviu Avram a ridicat si exceptia de neconstitutionalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, pe motiv ca reprezinta o ingerinta excesiva asupra dreptului de a fi ales.

Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins, vineri, cererea PNL de anulare a hotararii de guvern care prevede organizarea alegerilor locale pe 5 iunie intr-un singur tur de scrutin, transmite Agerpres. De asemenea, instanta a respins solicitarea PNL de sesizare a Curtii Constitutionale.