Marea provocare in privinta implementarii Memorandumului privind transparenta in administratie o constituie companiile din subordinea ministerelor si mai ales deconcentratele, informeaza Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic. Dupa o prima evaluare a peste 350 de institutii din aparatul executiv central (ministere, institutii ale Prefectului, companii cu capital integral/majoritar de stat) si local (prefecturi, institutii deconcentrate), s-a constatat ca, la nivelul ministerelor, s-a aplicat peste 78% din prevederile Memorandumului, la nivelul Prefecturilor- putin peste 75% iar la nivelul institutiilor deconcentrate 31%.

La nivel central

  • 11 ministere (Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Ministererul Apararii Nationale (MApN), Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI), Ministerul Culturii, Ministerul Energiei, Ministerul Finantelor Publice (MFP), Ministerul Justitiei (MJ), Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP), Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSV) si Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC) respecta complet structura stabilita prin Memorandum).
  • Din cele 22 de ministere doar doua: Ministerul Sanatatii (MS) si cel al Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice (MENCS) nu si-au adaptat structura paginii de internet conform structurii stabilite prin Memorandum.
  • Agenda saptamanala a conducerii institutiilor este informatia care nu se regaseste in majoritatea paginilor de internet ale celor 22 de Ministere.
  • In schimb, cu exceptia Ministerului Fondurilor Europene si a Secretariatului General al Guvernului, ministerele au publicat una dintre cele mai solicitate informatii de catre societatea civila, anume situatia drepturilor salariale din aparatul central.

La nivel local

  • Prefecturile din: Arad, Bacau, Bistrita Nasaud, Botosani, Buzau, Caras-Severin, Cluj-Napoca, Covasna, Dambovita, Galati, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Suceava, Timis, Tulcea, Valcea si Vrancea au indeplinit integral prevederile stabilite prin Memorandum.
  • La polul opus se afla Prefectura judetului Calarasi, singura care nu s-a conformat prevederilor documentului mentionat.
  • Restul de 13 Prefecturi, anume: Alba, Arges, Bihor, Braila, Brasov, Bucuresti, Constanta, Dolj, Harghita, Neamt, Sibiu, Teleorman si Vaslui au implementat partial  Memorandumul.
  • Una din principalele recomandari, in urma evaluarii realizata de  MCPDC, este afisarea in format deschis a bugetului, bilantului contabil si planului anual de achizitii ale institutiei.

La nivelul companiilor de stat, autoritatilor centrale subordonate ministerelor si primelor institutii deconcentrate analizate, respectarea standardizarii propuse de Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic si de Cancelaria Prim-Ministrului este intr-o proportie de 31%. Din cele aproximativ 300 de pagini de internet ale institutiilor publice centrale sau locale peste 160 de institutii din aceasta categorie s-au conformat partial structurii propuse de Memorandum.

30 de institutii cum ar fi: Inspectoratul de stat in Constructii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, Departamentul de Informatii si Protectie Interna, Agentia Nationala pentru Achizitii Publice si-au conformat paginile de internet cu standardizarea propusa in Memorandum.

Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Dizabilitati, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Statul Major al Fortelor Navale, Inspectoratele Scolare de la nivelul sectoarelor Bucurestiului fac parte din cele 81 de institutii care nu au implementat deloc in cele 5 saptamani de la aprobare Memorandumul cu tema: "Cresterea transparentei si standardizarea afisarii informatiilor de interes public".

MCPDC a constatat ca principala cauza a lipsei implementarii documentului reprezinta lipsa resurselor IT (pagini web si personal cu competente IT). Situatia centralizata la nivelul zilei de 15 aprilie 2016 este atasata.

La sfarsitul celei de a doua luni de la aprobare, MCPDC va actualiza aceaste date, comunicand intre timp cu toate institutiile vizate.