O comisie formata din inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) va cerceta viata, activitatea si scrierile Parintelui Arsenie Boca, cel pe care credinciosii il numesc deja 'Sfantul Ardealului', a declarat luni, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al Episcopiei Devei si Hunedoarei, parintele Gabriel Miricescu.

Icoana cu Arsenie BocaFoto: Agerpres

Acesta a precizat ca rostul comisiei, al carei presedinte este Mitropolitul Ardealului, Laurentiu Streza, este acela a cerceta din punct de vedere stiintific si teologic activitatea Parintelui Arsenie Boca, fara sa aiba atributii in ceea ce priveste o canonizare a acestuia, aspect ce poate fi decis doar de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

'Aceasta comisie mitropolitana speciala are atributii exclusiv stiintifice de centralizare si analizare a datelor legate de Parintele Arsenie Boca si trebuie mentionat faptul ca nu are competente in ceea ce priveste canonizarea acestuia', a spus reprezentantul Episcopiei Devei.

Potrivit acestuia, comisia a avut o prima intalnire sambata, 16 aprilie, la sediul Episcopiei Devei, prilej cu care a fost prezentata o lista cu 80 de lucrari despre viata si activitatea Parintelui Arsenie Boca.

'Aceste publicatii au fost repartizate spre studiu membrilor comisiei, potrivit specializarii stiintifice si teologice a fiecaruia. Ele vor fi studiate cu acribie stiintifica, apoi vor fi intocmite referate stiintifice, teologice, de specialitate si toate acestea vor fi analizate intr-o sedinta ulterioara a comisiei', a explicat parintele Miricescu.

In paralel, va fi efectuata o cercetare minutioasa de arhive, dar si a manuscriselor Parintelui Arsenie Boca. Tocmai de aceea, intre membrii comisiei se remarca prezenta episcopului Devei si Hunedoarei, Gurie, episcopul Daciei Felix, de la Varset, Daniil Stoienescu, preoti academicieni, preoti profesori universitari sau conferentiari universitari la facultatile de teologie din Sibiu, Arad si Alba Iulia, istorici.

Dat fiind volumul foarte mare de lucru, pentru moment nu poate fi apreciata o data certa in ceea ce priveste o viitoare intalnire a comisiei mitropolitane, pentru ca membrii isi desfasoara activitatea in mod stiintific, ceea ce impune un consum mai mare de timp.

La finalul cercetarilor efectuate de comisia speciala, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului va intocmi o lista cu lucrarile care sunt conforme cu realitatea invataturilor Parintelui Arsenie, respingandu-le pe cele cu un continut nepotrivit sau pur comercial. Chiar daca aceasta comisie nu are rolul de a propune canonizarea Parintelui Arsenie Boca, ea va putea intocmi un studiu-document ce va fi inaintat Sfantului Sinod, singurul care poate lua o decizie referitoare la acest demers.

'Competenta in privinta canonizarii apartine exclusiv apartine Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Comisia speciala de lucru trebuie sa analizeze, cu foarte multa atentie, tot ceea ce inseamna viata, activitatea, scrierile, faptele minunate atribuite Parintelui Arsenie Boca, pentru ca mai apoi sa se intocmeasca un studiu document ce va fi inaintat spre analiza Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Este un demers, dar care va mai dura', a precizat parintele Miricescu.

De altfel, reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane au afirmat, in mai multe randuri, ca nu se opun canonizarii Parintelui Arsenie Boca. Ei au precizat ca acest lucru trebuie privit prin prisma unor etape ce trebuie parcurse obligatoriu, inclusiv infiintarea unei comisii care sa studieze viata si activitatea Parintelui Arsenie Boca.

Arsenie Boca s-a nascut pe 29 septembrie 1910 in localitatea Vata de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologica 'Andreiana' din Sibiu, pe care a absolvit-o in 1933. In Vinerea Izvorului Tamaduirii, dupa Pastile anului 1940, a fost tuns in calugarie la Manastirea Brancoveanu - Sambata de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic si staret, va incepe cu putere, cu duh apostolesc si chiar prorocesc miscarea unica de la Sambata, de redesteptarea religioasa si morala a credinciosilor.

A fost parinte ieromonah, teolog, artist plastic, staret la Manastirea Brancoveanu si apoi la Manastirea Prislop. In anul 1959, regimul comunist a desfiintat lacasul de cult din Hunedoara, l-a transformat in camin de batrani, iar Parintele Arsenie Boca a fost alungat din manastire. Securitatea i-a interzis sa mai slujeasca in vreo biserica din Romania.

Parintele a fost arestat si torturat de fosta Securitate in anii 1948 si 1951 pentru presupuse legaturi cu legionarii, fapte negate de acesta. Inchis la Jilava, Bucuresti, Timisoara si la Oradea, condamnat la munca silnica la Ocnele Mari si la Canal, parintele a revenit, la sfarsitul pedepsei, ca staret la Manastirea Prislop. A fost unul dintre martirii gulagului comunist. A pictat biserica din comuna Draganescu, la 25 km de Bucuresti.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic roman al secolului XX. A trecut la cele vesnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia. La mormantul sau de la Manastirea Prislop se perinda zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, mii de oameni sunt prezenti la slujba de pomenire a celui care, chiar fara a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viata, cel mai mare numar inregistrandu-se in 2010, cand la Manastirea Prislop au venit in pelerinaj 30.000 de credinciosi.