Secretarul Comisiei de la Venetia: Noile tehnologii in alegeri sunt instrumente fantastice, dar nu in mod necesar un panaceu

de M.I.     HotNews.ro
Sâmbătă, 16 aprilie 2016, 1:27 Actualitate | Esenţial

Folosirea noilor tehnologii in alegeri este inevitabila, cu efecte benefice atat pentru alegatori, cat si pentru organismele de management electoral, dar nu garanteaza automat cresterea ratei de participare la vot, a fost una dintre concluziile celei de-a 13-a Conferinte Europene a Organismelor de Management Electoral, desfasurata joi si vineri la Bucuresti, informeaza Autoritatea Electorala Permanenta (AEP), citata de Agerpres.

La conferinta, organizata de Comisia de la Venetia in parteneriat cu AEP, a fost prezent si secretarul Comisiei de la Venetia, Thomas Markert, care a precizat ca "noile tehnologii in alegeri reprezinta instrumente fantastice, dar ele nu sunt in mod necesar un panaceu".

"Pentru ca cetatenii sa aiba mai multa incredere in procesele electorale, este nevoie ca ei sa aiba incredere in astfel de tehnologii si in aplicarea lor in practica. Aceasta conferinta ar trebui sa participe cu siguranta la acest obiectiv global", a afirmat Thomas Markert, conform unui comunicat transmis de AEP.

In opinia presedintelui AEP, Ana Maria Patru, castigarea increderii publicului in noile tehnologii reprezinta o provocare in sine pentru organismele de management electoral. Ea a adaugat ca principalele motive care genereaza neincredere sunt legate de protectia datelor cu caracter personal, caracterul secret si liber exprimat al votului, vulnerabilitatile sistemelor electronice.

Participantii la discutii au convenit ca este nevoie de mecanisme de supraveghere a alegerilor care folosesc sisteme electronice, in acord cu Conventia pentru protectia persoanelor din punctul de vedere al prelucrarii electronice a datelor cu caracter personal.

"In conditiile utilizarii noilor tehnologii, alegatorii trebuie sa aiba acces la verificarea propriilor date cu caracter personal folosite in alegeri, iar listele electorale si registrele electorale trebuie sa fie intocmite cu mare acuratete", a precizat AEP.

Cele mai multe discutii a suscitat subiectul votului electronic, folosit cu succes in tari precum Estonia si Brazilia, dar suspendat prin decizii ale Curtii Constitutionale in multe tari, din cauza lipsei garantiilor de securitate a secretului votului si a posibilitatilor de verificare de catre alegatori.

In ce priveste votul pentru cetatenii din diaspora, participantii la conferinta au fost de acord sa recomande organismelor de management sa faciliteze inscrierea acestora in Registrul electoral.

Noile tehnologii pot fi folosite in toate etapele procesului electoral, nu doar pentru exercitarea dreptului de vot, au mai convenit participantii la discutii.


[P] Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examen de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in Bucuresti, in data de 4 noiembrie 2017

Camera Consultantilor Fiscali este organizatia profesionala de utilitate publica care coordoneaza activitatea de consultanta fiscala din Romania si are in evidenta peste 5.500 de membri la nivel national. Inscrierile la examen se fac in perioada 2 octombrie 2017 - 20 octombrie 2017 pe site-ul http://www.ccfiscali.ro/.

297 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri