Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au motivat decizia de arestare a femeii acuzate in Canada ca si-a rapit copilul, sustinand ca dezvoltarea minorului ii intereseaza pe ambii parinti si ca tatal acestuia "are si el drepturi si indatoriri legate de cresterea copilului sau", transmite Mediafax.

"Chiar si in conditiile in care mamei nu i se poate reprosa grija fata de minor, in Romania, infractiunea de rapire internationala a propriului copil subzista, mama fiind presupusa a fi ignorat eventualele traume ale fiului, tatalui si decizia de custodie a organelor judiciare alea statului canadian. Dezvoltarea minorului intereseaza atat pe fiecare dintre parinti, cat si organele judiciare ale statului canadian. In speta, minorul nu are doar un singur parinte, pe mama. Tatal, cetatean canadian, are si el drepturi si indatoriri legate de cresterea copilului sau", se arata in motivarea judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti.

Magistratii sustin, in documentul citat, ca cererea de arestare provizorie indeplineste toate conditiile impuse de lege, aceasta masura fiind necesara pentru urgentarea solutionarii cererii de extradare. Acestia au avut in vedere si faptul ca este data in urmarire internationala, pe numele femeii fiind un mandat de arestare in Canada, din luna iulie a anului 2014.

Curtea de Apel Bucuresti precizeaza ca femeia nu a recunoscut faptele, existand astfel probabilitatea ca aceasta sa tergiverseze judecata cererii de extradare.

De asemenea, judecatorii mentioneaza in motivarea deciziei de arestare, ca Anamaria Nedelcu nu a executat o decizie definitiva a unei instante din Romania prin care "s-a admis cererea formulata de reclamantul Sierra Munoz Maximo Rafael si a fost obligata Nedelcu Anamaria sa inapoieze minorul, cetatean canadian, la resedinta obisinuita a copilului din Canada, la tatal sau".

In document, magistratii sustin ca minorul, avand 4 ani la data la care a fost adus in Romania, se afla in imposibilitatea de a-si exprima vointa, "fiind rupt din mediul in care s-a nascut si a copilarit, existand posibilitatea rezonabila de a suferi in urma presupuselor actiuni ilicite ale mamei, care l-a rapit din Canada, transportandu-l in Romania".

Judecatorii sustin ca din cauza neintelegerilor dintre parinti, justitia canadiana a reglementat modul de exercitare a custodiei comune, reglementarea nefiind respectata de catre mama, aceasta fiind acuzata de rapirea minorului.

In sala de judecata avocatul femeii a sustinut ca minorul a fost abuzat psihic dar si sexual de tatal sau, urmand ca la data de 21 aprilie, atunci cand se va luat in discutie cererea de extradare, sa se dezbata si actele depuse de aparare, referitoare la modul in care tatal copilului s-a ocupat de de acesta. Tot la data de 21 aprilie, instanta suprema va decide daca Anamaria Nedelcu ramane in arest.