Avertisment din partea a doi ministri norvegieni in scandalul familiei Bodnariu: Presiunile din partea politicienilor naționali sau din partea persoanelor care duc campanii locale sau internaționale nu sunt luate în considerare într-un caz individual

de Red. Stiri     HotNews.ro
Vineri, 15 aprilie 2016, 12:33 Actualitate | Esenţial


Familia Bodnariu
Foto: Facebook
Ministrii noervegieni ai Copiilor si ai Afacerilor UE avertizeaza intr-un articol comun remis presei in contextul scandalului Bodnariu ca "presiunile din partea politicienilor naționali sau din partea persoanelor care duc campanii locale sau internaționale nu sunt luate în considerare într-un caz individual". Cei doi oficiali norvegieni mai spun ca "din respect pentru dreptul copilului la intimitate, trebuie să ne abținem să emitem judecăți atunci când nu cunoaștem întregul adevăr".

Articolul este semnat de Solveig Horne, Ministrul norvegian al Copiilor și Egalității (Partidul Progresist) si Elisabeth Aspaker, Ministrul norvegian al Afacerilor UE și SEE (Partidul Conservator), si nu face nici o referire explicita la cazul familiei Bodnariu (o familie mixta, romano - norvegiana, care si-a vazut cei cinci copii luati de autoritatile novergiene de protectia copilului). Totusi, articolul a fost remis de ambasada Norvegiei la Bucuresti cu motivatia faptului ca "exista un interes sporit si o dorinta de a avea o mai buna intelegere asupra Serviciului norvegian de protectie a copilului".

Reamintim ca in acest week-end sunt programate proteste in mai multe tari impotriva serviciului norbegian de protectie a copiilor (Barnevernet).

In articol, cei doi ministri norvegieni arata ca "interesul superior al copilului este întotdeauna preocuparea primordială a serviciilor norvegiene de protecția copilului. Drepturile, responsabilitățile și obligațiile părinților sunt, de asemenea, luate în considerare. Legăturile familiale și continuitatea în creșterea copilului sunt principii foarte importante".

Oficialii explica si modul in care un copil este plasat în afara căminului parental, fie ca măsură de urgență, fie printr-un ordin de protecție. Astfel, "numai un Comitet Regional de Protecție Socială sau Tribunalul pot emite un ordin de protecție, nu Serviciul de protecția copilului, pentru că ele sunt autorități decidente independente și imparțiale conduse de judecători. Un ordin de protecție poate fi emis dacă un copil a fost victima unei neglijențe grave, maltratare sau abuz", se arata in articol.

Citeste mai jos articolul complet


Menținerea siguranței copiilor: o responsabilitate comună

Cu toții dorim același lucru: să ne asigurăm că toți copiii cresc într-un mediu sigur, fără violențe. Totuși, explicarea măsurilor pentru protecția copilului poate fi un lucru complicat.
 
Autori:
Solveig Horne, Ministrul norvegian al Copiilor și Egalității (Partidul Progresist)
Elisabeth Aspaker, Ministrul norvegian al Afacerilor UE și SEE (Partidul Conservator)
    
Un caz de protecția copilului referitor la o familie norvegiano-română se află în mijlocul unei escaladante campanii internaționale împotriva Norvegiei. Retorica asupra cazului include acuzații de răpire de copii, programare genetică și persecuție religioasă, dar și acuzații conform cărora Serviciile Norvegiene de Protecția Copilului sunt, cumva, mai presus de lege. Nimic mai departe de adevăr.

Asemenea României și multor altor țări, Norvegia a inclus Convenția ONU privind Drepturile Copilului în legislația sa națională, Convenției acordându-i-se prioritate prin Actul Drepturilor Omului. Aceasta înseamnă că tuturor copiilor li se acordă drepturi egale, indiferent de sex, cultură, situație socio-economică, naționalitate, religie sau situația de rezidență. Principiul principal privind “interesul superior al copilului” este consfințit în Constituția norvegiană, secțiunea 104. De asemenea, recent am ratificat Convenția de la Haga din 1996 privind responsabilitatea parentală și protecția copilului, care va intra în vigoare la 1 iulie 2016.

Conform legilor internaționale și legislației naționale, interesul superior al copilului este întotdeauna preocuparea primordială a serviciilor norvegiene de protecția copilului. Drepturile, responsabilitățile și obligațiile părinților sunt, de asemenea, luate în considerare. Legăturile familiale și continuitatea în creșterea copilului sunt principii foarte importante. Prezumția principală este: copiii ar trebui să fie crescuți de părinții lor.

Așadar principalul obiectiv al serviciilor de protecția copilului este de a ajuta copiii și familiile care au probleme. De fapt, majoritatea cazurilor reprezintă măsuri voluntare de asistență pentru copii și familii acasă, de exemplu sfaturi și îndrumare privind practicile parentale, grădiniță, consiliere, suport financiar etc.

Cu toate acestea, există excepții. Uneori se poate să se decidă ca un copil să fie plasat în afara căminului parental, fie ca măsură de urgență, fie printr-un ordin de protecție. Numai un Comitet Regional de Protecție Socială sau Tribunalul pot emite un ordin de protecție, nu Serviciul de protecția copilului, pentru că ele sunt autorități decidente independente și imparțiale conduse de judecători. Un ordin de protecție poate fi emis dacă un copil a fost victima unei neglijențe grave, maltratare sau abuz. De asemenea, ordinul de protecție trebuie să fie necesar și în interesul superior al copilului. Convingerile religioase ale unei familii nu constituie niciodată motive valabile pentru luarea unui copil de lângă părinții săi, însă violența este un motiv. Pedeapsa corporală este ilegală în Norvegia.

Plasarea unui copil în afara căminului parental fără consimțământul părinților este o măsură de ultimă instanță. Trebuie menționat faptul că un raport recent al Consiliului Europei arată că Norvegia este printre țările cu numărul cel mai mic de copii aflați în îngrijire alternativă.

Desigur, niciun sistem nu este perfect. De aceea sistemul norvegian de protecția copilului s-a format prin verificări și cumpănire, pentru a asigura investigarea acuzațiilor de erori. Dacă se dovedește că acuzațiile sunt corecte, se aplică sancțiuni.

In cazurile în care există ordin de protecție, părinții au dreptul la un proces în instanță, inclusiv la un avocat plătit de guvern, au dreptul să fie ascultați și dreptul de a contesta în instanță decizia Comitetului Regional de Protecție Socială. O dată pe an părinții pot să solicite revocarea ordinului de protecție.

În decembrie 2015, Ministerul norvegian al Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale a emis noi linii directoare către municipalități referitor la modul de operare în cazurile de protecția copilului unde copiii au legături cu alte țări. Circulara precizează clar faptul că Serviciul de protecția copilului trebuie întotdeauna să încerce să contacteze familia copilului din străinătate înainte de inițierea unui caz de ordin de protecție.

Ministerul norvegian al Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale este responsabil pentru politica generală de protecția copilului, însă cazurile individuale de protecția copilului sunt operate de serviciile locale de protecția copilului și prin sistemul juridic norvegian. Presiunile din partea politicienilor naționali sau din partea persoanelor care duc campanii locale sau internaționale nu sunt luate în considerare într-un caz individual.

Cazurile de protecția copilului vizează cele mai private și dureroase momente ale vieții de familie.  Reguli de strictă confidențialitate interzic serviciilor de protecția copilului să dezvăluie orice detalii către public. De aceea, complexitatea acestor cazuri este adesea greu de perceput. Din respect pentru dreptul copilului la intimitate, trebuie să ne abținem să emitem judecăți atunci când nu cunoaștem întregul adevăr.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3797 vizualizari

 • +6 (14 voturi)    
  dragă Ambasadă a Norvegiei, (Vineri, 15 aprilie 2016, 13:05)

  Armadilo [utilizator]

  dragă Ambasadă a Norvegiei,

  Transmiteţi vă rog centralei de la Oslo un semnal foarte puternic: Autoritaţile de acasă şi-au pierdut orice urma de umanitate! Sunteţi aşa de amabili să daţi câteva exemple îmn care drepturile părinţilor au fost ascultate şi respectate???

  Faceţi foarte multă vorbă, internaţional spu: BLA; BLA; BLA!!!!

  Dreptul suprem al copilului inseamană BREIKAVIK ????

  Dreptul copilului înseamnă distrugerea familiei????

  Cum puteţi minţi în felul acestă că ultima opţiune este luarea copilului??? când în cele mai multe cazuri a fost prima opţiune!!!!

  Credeţi că dacă puneţi botniţă la presa de acasă, nu se află din altă parte????

  Avansul tehnologic nu vă scuteşte de erori grave de gândire!!!! Însăşi statisticile voarte în ce priveşte sinuciderile în rândul tinerilor spune foarte mult despre sistemul vostru de aşa zisă protecţie.

  Presiunile vor continua pentru că doar aşa va vedea lumea ce înseamnă Norvegia din punct de vedere social, moral şi cultural!
 • +11 (11 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 15 aprilie 2016, 13:14)

  andipetre [anonim]

 • +6 (6 voturi)    
  Dincolo de politica ... (Vineri, 15 aprilie 2016, 13:17)

  MPopa [utilizator]

  "Din respect pentru dreptul copilului la intimitate, trebuie să ne abținem să emitem judecăți atunci când nu cunoaștem întregul adevăr"
  Apoi:
  "Reguli de strictă confidențialitate interzic serviciilor de protecția copilului să dezvăluie orice detalii către public."
  Intrebare:
  Daca nu cunoastem intregul adevar si nici nu ni se permite sa-l cunoastem rezulta ca trebuie sa ne bazam 100% pe integritatea angajatilor Barnevernet, corect?
 • +4 (4 voturi)    
  Solutia buna (Vineri, 15 aprilie 2016, 13:19)

  Koczka [utilizator]

  Este ca familia Bodnariu sa ceara renuntarea la cetatenia norvegiana, inclusiv a copiilor, si asa poata sa-si pastreze copiii in liniste si pace. Daca o sa si paraseasca Norvegia atunci chiar nu mai e de jurisdictia Norvegiei cazul.
  Nu stiu de ce nu se implica si UE in chestia asta.
  • +5 (5 voturi)    
   Greu de ajuns la soluţia asta (Vineri, 15 aprilie 2016, 14:20)

   Armadilo [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   Odată intraţi în custodia statului - greu mai scapă.

   Legislaţia de acolo este foarte dură, nu contează cetăţenia. DAR, au fost cazuri din Rusia şi Turcia, unde au intervenit autoritaţile. In timp foarte scurt au returnat copiii.

   Deci se poate face presiune cu succes. Dar cei de la Bucureşti datorită corupţiei si abonamentului la bani norvegieni în mod deosebit, nu îndrăznesc să zică nimic, ba din contra.

   Ce spune ministerul de externe şi ambasada Norvegiei este o idiotenie crasă, minciună din cap până în picioare, precum că Oslo nu poate interveni. Ba poate. Altfel se ajunge la ideea de stat în stat.

   Abuzul de putere autorităţilor din Norvegia este la fel ca cel din Rusia, Coreea de Cord, Cambodgia sau oricare alt regim scapat de sub control.

   Cum poţi spune că estă regim democratic când nu asculţi părerea celuilalt??? Când faci presiune asupra copilului să declare lucrurile pe care doreşti tu să le auzi???

   Norvegia, sfârşitul tău este aproape pentru că orice regim care o dezbinat familia, ca celulă de bază a societăţii, a sfârşit în lada de gunoi a istoriei. Sunt destule exemple. Tehnologia şi banii nu sunt totul.
 • +2 (2 voturi)    
  Multstimata Norvegie, (Vineri, 15 aprilie 2016, 13:40)

  BEDE [utilizator]

  Cred ca ar fi cazul sa-i dati una peste bot acestei minunate organizatii care urmareste sa distruga familiile naturale. Daca nu este oprita aceasta organizatie, atunci ce familie normala din Norvegia va mai vrea sa mai faca copii stiind ca nu ii poate educa asa cum crede de cuviinta? Cine oare mai vrea sa mai faca copii daca nu i se permite sa le transmita valorile pe care le considera a fi mai importante?
 • +4 (4 voturi)    
  Implicarea Procurorului General (Vineri, 15 aprilie 2016, 13:43)

  DEMA GOGU' [utilizator]

  Codul Penal , Articolul 10: Realitatea legii penale
  (1) Legea penala romana se aplica infractiunilor savarsite in afara teritoriului tarii de catre un cetatean strain sau o persoana fara cetatenie, contra statului roman, contra unui cetatean roman ori a unei persoane juridice romane.
 • +1 (1 vot)    
  Ministeru Intruziunii Sociale (Vineri, 15 aprilie 2016, 19:50)

  All y Baba [anonim]

  "Așadar principalul obiectiv al serviciilor de protecția copilului este de a ajuta copiii și familiile care au probleme."

  Suna foarte adevarat ce spune doamna ministru, insa chiar din cele spuse, Barnevernet-ul are si obiective secundare, altfel exprimarea suna "unicul oviectiv al...". Daca obiectivul principal e cel de-a ajuta, iar poate reprezinta 51 de procente, tot obiectiv principal ramane; santajul autoritatilor cu luarea copiilor indivizilor reprezinta doar un obiectiv secundar, chiar da el reprezinta restul de 49% . Insa asta e o cifra statistica, individual insa e cat se poate de posibil ca obiectivul principal sa-l constituie intruziunea autoritatilor in viata individului sub pretextul respectarii binelui superior al copilului.
  Refuzul autoritatilor de-a discuta cazul particular nu da impresia decat de faptul ca in cazuri particulare protectia copilului nu are nici o treaba cu drepturile copilului, ationand ca o institutie arbitrara, aberanta, impotriva unor indivizi si fara urma de respect pentru ceea ce inseamna drepturi (ale copilului, ale omului).


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by