Cazul tanatului cuplu din Norvegia al carui copii au fost luati de statul norvegian a alimentat ingrijorarile din tara si din strainatate privind practicile din domeniul protectiei copilului transmite BBC.

Ruth Bodnariu intr-un documentar BBCFoto: BBC

Prestigioasa institutie media britanica a realizatun documentar audio de aproape jumatate de orasi a publicat pe site-ul propriu unamplu material despre familia Bodnariuin care este prezentata intreaga poveste, opiniile expertilor dar si alte informatii, cum este aceea ca un copil cu mama straina are de patru ori mai multe sanse sa fie luat de Barnevernet.

Protestatari din intraga lume - si profesionisti de top din Norvegia - spun ca lucratorii sociali adesea se grabesc sa separe copii de familiile lor, cu prea putine argumente, mai ales cand parintii sunt imgranti, scrie BBC.

Viata lui Marius si Ruth a fost destramata fara avertisment in noiembrie anul trecut noteaza britanicii, prezentand apoi modul cum cei cinci copii, inclusiv un bebelus, au fost luati din familia Bodnariu.

Acest lucru a declansat proteste in mai multe tari, Barnevernet fiind acuzata de “rapirea” de copii in acest caz, dar si in altele.

Potrivit unui grup de sprijin pentru Familia Bodnariu de pe Facebook,sambata va avea loc un protest global, cu manifestatii in orase din Romania, Austria, Belgia, Germania, Grecia, Olanda, Ungaria, Italia, Irlanda, Norvegia, Polonia, Scotia, Spania, Elvetia, Suedia, Marea Britanie, SUA, Canada, Hawaii, Australia, Noua Zeelanda.

BBC explica insa ca povestea nu este atat de simpla si aminteste ca Ruth a admis ca a lovit copii, insistand insa ca autoritatile nu au gasit urme de violenta cand au fost examinati.

Publicatia noteaza si ca este imposibil de aflat varianta autoritatilor, pentru ca autoritatea nu discuta cazuri individuale.

De asemenea, BBC arata ca sustinatorii familiei sunt ingrijorati nu numai de luarea copiilor din sanul familiei ci si ca au fost impartiti intre trei familii-surogat.

Campania de sprijin a cuplului a fost bine-sustinuta in tara sa de origine, Romania, dar si crestinii evanghelici din intreaga lume, pentru ca Ruth si Marius sunt penticostali, mult protestatari spunand ca este vorba de discriminare religioasa si de nationalitate.

BBC aminteste ca au existat si alte cazuri cu amploare in spatiul public in care au fost luati copii ai familiilor de imigranti. Un astfel de caz cu un cuplu ceh a dus la un conflict diplomatic major, presedintele Milos Zeman acuzand lucratorii sociali din Norvegia ca actioneaza ca nazistii.

Intr-o scrisoare deschisa de protest catre Ministerul Copilului, 170 de profesionisti norvegieni din domeniul protectiei copilului - avocati, psihologi, experti in asistenta sociala - au spus ca Barnevernet este “ o organizatie disfunctionala care face erori majore de judecata cu consecinte grave”.

“Exista o lipsa a ceea ce as numi factorul uman. O lipsa de empatie, de oferire a unui climat prin care oamenii sa invete… E mai mult ca interventiile politiei, mai mult pentru a gasi ce este in neregula cu tine”.

Audio - Documentarul BBC: