Statele Unite nu intentioneaza sa instaleze focoase nucleare la baza de aparare antiracheta din Romania, a declarat adjunctul subsecretarului american al Apararii, Brian McKeon, potrivit Sputnik News, preluat de Mediafax.

Baza militara DeveseluFoto: Facebook / Naval Support Facility Deveselu

McKeon a respins obiectiile Rusiei. "Acestea sunt declaratii cu care nu suntem de acord si pe care le consideram inacceptabile", a spus acesta.

"In ultimele zile, a existat o afirmatie facuta de unii oficiali rusi din cadrul securitatii, potrivit carora am urma sa echipam rachetele cu focoase nucleare la baza din Romania si sa amenintam astfel Rusia, ceea ce este un nonsens", a spus McKeon.

In cursul anului 2016, sistemul de aparare antiracheta din Romania va fi operational in totalitate, potrivit unor oficiali americani ai Apararii. Baza din Polonia ar trebui sa fie gata pana in 2018.

Oficiali americani sustin ca sistemul are rolul de a tinti rachete balistice provenind din Irak sau Coreea de Nord.

Moscova a prezentat in mod repetat ingrijorari privind sistemele europene de aparare antiracheta (BMD) amplasate in Romania si Polonia, sustinand ca acestea sunt directionate imporiva Rusiei si ca au rol de intimidare strategica. Rusia a mai subliniat ca sistemele de aparare antiracheta incalca Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF).