Autoritatile ucrainene au anuntat joi ca au recuperat mai multe panze semnate de maestri olandezi din secolul al XVII-lea, furate in urma cu zece ani din Olanda si a caror presupusa prezenta in estul tarii in posesia unor militieni ucraineni declansase un scandal la sfarsitul anului 2015, relateaza AFP siAgerpres.

Unul dintre tablourile furate din Olanda si gasite in UcrainaFoto: Westfries Museum

'Am regasit mai multe tablouri care fusesera furate muzeului olandez WestFries' din Hood (nord-vestul tarii), a declarat ministrul ucrainean al afacerilor externe Pavlo Klimkin in cadrul unei conferinte de presa la Kiev, in prezenta ambasadorului Olandei.

Dintre cele 24 de tablouri furate, doua au fost prezentate in cursul acestei conferinte de presa, iar Klimkin a asigurat ca autoritatile mai aveau doua in posesie.

Nicio informatie nu a fost dezvaluita despre modul in care aceste panze au fost recuperate, nici de la cine, ministrul indicand doar ca ele fusesera 'in posesia unor grupuri criminale'.

Muzeul WesrFries anuntase in decembrie 2015 ca 24 dintre tablourile sale furate in 2005 se aflau - aparent - in posesia a doi militieni ucraineni din batalionul voluntarilor de extrema dreapta OUN, care lupta in estul tarii impotriva separatistilor prorusi.

Valoarea totala a panzelor, semnate Jan Linsen, Jan van Goyen si Jacob Waben, fusese estimata la 10 milioane de euro in momentul furtului lor.