Peste 30 de ONG-uri precum ActiveWatch, Expert Forum, Militia Spirituala, Funky Citizens sau Institutul pentru Politici Publice semneaza un "apel la decenta" in campania electorala in care afirma ca protestele din ultimii ani au aratat ca nimeni nu poate "sa confiste" societatea civila si in care solicita partidelor politice sa "dea dovada de responsabilitate si sa nu sustina candidati si programe care promoveaza extremismul si intoleranta."

Apelul celor 35 de organizatii vine la doua zile dupa ce PNL l-a desemnat candidat la primaria Capitalei pe Marian Munteanu, liberalii si Munteanu afirmand in repetate randuri ca acesta este reprezentantul societatii civile.

Redam textul "apelului pentru decenta in campania electorala":

"Noi, organizatiile semnatare, facem un apel catre toti candidatii pentru functii de demnitate publica, catre partidele politice si catre mass media sa manifeste respect fata de cetatenii romani in timpul campaniilor electorale. Ne asteptam ca partidele politice sa propuna candidati integri si competenti, si sa se delimiteze de atitudinile extremiste si anti-democractice.

Respingem categoric demagogia si populismul, retorica nationalista si extremista din campania electorala menite sa mascheze grosolan lipsa de pregatire, de solutii, de programe, de proiecte pentru administratia locala.

Desi apreciem drept benefica implicarea oamenilor proveniti din societatea civila in politica si in administratia publica, consideram ca autoproclamarea drept reprezentanti ai societatii civile "autentic" de catre candidati pentru functii de demnitate publica in Romania este o dovada de ignoranta, de indecenta si de desconsideratie fata de cetateni.

Credem ca protestele din ultimii ani au demonstrat ca societatea civila este extrem de diversa si ca nimeni nu poate sa o confiste si sa pretinda ca o reprezinta in ansamblul ei.

Avem nevoie intr-adevar de lideri politici care sa creada in mod sincer in valorile societatii civile. In opinia noastra, acestea coincid cu valorile democratice europene, bazate pe principiile societatii deschise, pe respectul pentru diversitate si pentru libertatea de constiinta.

In contextul regional in care respectul pentru statul de drept, pentru drepturile minoritatilor si libertatea de constiinta, sunt in pericol chiar si in democratii considerate pana acum drept consolidate, in Romania derapajele nationaliste, simpatiile pentru formule autoritare, iliberale, sunt in acest moment cu atat mai periculoase.

Cerem partidelor politice sa dea dovada de responsabilitate si sa nu sustina candidati si programe care promoveaza extremismul si intoleranta. Ne exprimam increderea ca cetatenii Romaniei si profesionistii din mass media vor da dovada de discernamant si spirit critic pentru demascarea si sanctionarea la vot a imposturii si a indecentei din spatiul politic."

Semnatari:

Academia de Advocacy

ActiveWatch

Agentia Impreuna

Alaturi de Voi

Asociatia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Asociatia Civitas '99

Asociatia ACCEPT

Asociatia Militia Spirituala

Asociatia Pro Democratia

Asociatia Romana pentru Cultura Educatie si Normalitate

Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni

Centrul de Resurse pentru Comunitatile de Romi

Centrul Parteneriat pentru Egalitate

Centrul de Resurse Juridice

Centrul pentru Studiul Democratiei

Centrul FILIA

Centrul de Resurse pentru Participare Publica

Centrul pentru Jurnalism Independent

Consiliul Tineretului din Romania

Dizabnet - Reteaua prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilitati

ECPI - Centrul Euroregional pentru Initiative Publice

Expert Forum

Federatia VOLUM

Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale

Fundatia pentru Parteneriat

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Fundatia Comunitara Bucuresti

Fundatia PACT

Fundatia Estuar

Funky Citizens

Institutul pentru Politici Publice

Societatea Academica din Romania

TERRA Mileniul III