Companiile aeriene vor fi obligate sa transmita autoritatilor nationale ale statelor Uniunii Europene datele de identificare a pasagerilor, intinerarul si alte date de calatorie pe zborurile extracomunitare, conform unei ppropuneri de directiva europeana adoptate, joi, de Parlamentul European.

Datele de identificare a pasagerilor avioanelor, stocate de autoritatiFoto: Parlamentul European

Noua directiva privind datele din Registrul cu numele pasagerilor (PNR) in UE, creat pentru prevenirea, detectarea, investigarea si aducerea in justitie a infractiunilor teroriste si a celor deosebit de grave a fost aprobata de plenul de la Strasbourg cu 461 de voturi pentru la 179 si 9 abtineri.

Viitoarea directiva va obliga companiile aeriene sa dea autoritatilor nationale datele pasagerilor pentru toate zborurile din state terte catre UE si invers.

Click pentru a extinde

Am adoptat un nou instrument important pentru combaterea terorismului si traficantilor. Prin colectarea, distribuirea si analizarea informatiilor PNR, agentiile noastre de informatii pot observa modele de comportament suspicios care trebuie urmarite", a spus europarlamentrul britanic conservator Timothy Kirkhope, raportor pentru aceasta propunere de directiva.

Propunerea de directiva europeana a fost facuta de Comisia Europeana cu ani in urma, insa textul s-a lovit de opozitia celor care se temeau ca guvernele vor incalca viata privata a pasagerilor. Proiectul legislativ a fost, insa, repus pe tapet in urma atacurilor teroriste de la Paris din ianuarie 2015, asupra caricaturistilor de la revista de satira Charlie Hebdo si asupra unui magazin evreiesc.

"Au existat ingrijorari de inteles in privinta colectarii si pastrarii datelor personale, dar cred ca directiva stabileste masuri de protectie a datelor si dovedeste ca legea este pe masura riscului cu care ne confruntam", a dat asigurari raportorul.

Click pentru a extinde

Ce prevede propunere de directiva:

  • Statele membre vor crea "unitati pentru informatiile despre pasageri" (Passenger Information Unit - PIU) pentru a administra datele colectate de companiile aeriene. Aceste informatii vor putea fi pastrate cinci ani, dar dupa sase luni, datele vor fi "mascate", adica vor fi eliminate detaliile care ar putea duce la identificarea persoanelor (cum ar fi nume, adresa, date de contact), sustine Parlamentul European.
  • Unitatile (PIU) vor fi responsabile de colectarea, pastrarea si procesarea datelor PNR, de transferul lor catre autoritatile competente si de schimbul lor cu omologii din alte state membre si cu Europol. Directiva mentioneaza ca astfel de transferuri trebuie facute doar "de la caz la caz" si exclusiv pentru scopul de a "preveni, detecta, investiga sau aduce in justitie infractiuni teroriste sau alte infractiuni grave".
  • Directiva trebuie sa se aplice zborurilor din afara UE, dar statele membre ar putea sa o extinda si catre zborurile din UE, cu conditia sa notifice Comisia Europeana.
  • Statele UE pot alege sa colecteze si sa proceseze datele PNR de la agentii si operatori de turism (operatori economici), pentru ca ei administreaza si rezervarile de zboruri.

Elemente de siguranta pentru protectia datelor:

  • Unitatile nationale (PIU) vor fi obligate sa numeasca un ofiter pentru protectia datelor responsabil de monitorizarea procesarii datelor PNR si de implementarea masurilor asiguratorii.
  • Accesul la setul complet de date PNR, care permite utilizatorilor sa identifice imediat persoana respectiva, trebuie conferit doar in conditii foarte stricte si limitate, dupa perioada initiala de stocare.
  • Toate procesarile datelor PNR trebuie sa fie inregistrate si documentate.
  • Interzicerea explicita a procesarii datelor personale care arata rasa sau originea etnica a unei persoane, opiniile politice, religia sau credintele filosofice, apartenenta la sindicate, sanatatea, viata sau orientarea sexuala.

Comisia Europeana va trebui sa revizuiasca directiva PNR la doi ani dupa transpunerea in legislatiile nationale. O atentie deosebita trebuie acordata respectarii standardelor de protectie a datelor personale, necesitatii si proportionalitatii colectarii si procesarii datelor PNR pentru fiecare dintre obiectivele stabilite, duratei de retentie a datelor si "eficientei distributiei informatiei intre statele membre".

Dupa aprobarea Parlamentului, propunerea va trebui aprobata formal de Consiliul Uniunii Europene (ministri din statele membre). Dupa publicarea in Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispozitie doi ani pentru a o transpune in legislatiile nationale.