Ileana Iliescu (79 de ani), fosta prim-solista a Operei, intervine in scandalul provocat de indepartarea dansatorului Johan Kobborg. Intr-o postare pe pagina de Facebook a Operei Nationale Iasi, Ileana Iliescu il acuza pe danezul Kobborg ca nu vorbeste in romana cu balerinii si ca "a importat balerinii lui platiti de trei ori mai mult decat romanii".

Ileana Iliescu deplange si starea institutiei, spunand ca "Epoca de aur a Operei a apus odata cu disparitia personalitatilor, cantareti si balerini". "Ce a ajuns astazi compania noastra de balet, condusa de un strain, danezul Johan Kobborg, cel care impune balerinilor sa vorbeasca engleza, el refuzand limba tarii in care "lucreaza"?", scrie fosta balerina a Operei.

Fosta artista il acuza pe Johan Kobborg ca ar fi desfiintat "mai tot repertoriul nostru de succes al baletului universal, inlocuindu-l cu piese importate de el, de la Londra, cele ce au fost scoase din scena ca depasite de timp dar valabile la Bucuresti pentru sume nu indiferente".

Ileana Iliescu isi intareste discursul cu o constatare: "Pentru ca timp de 50 de ani viata mea a marcat scena bucuresteana si internationala, imi permit sa constat, cu durere in suflet, ca am devenit straini in tara noastra (Opera bucuresteana)".

Reamintim ca mai multi angajati romani ai Operei din Bucuresti i-au huiduit marti seara pe balerinii straini si pe balerina Alina Cojocaru, care venise la un protest fata de conducerea institutiei, potrivit Adevarul. Intr-un comunicat de miercuri, Opera Nationala Bucuresti a precizat ca "se disociaza ferm de orice manifestare care depaseste cadrul bunului simt si al respectului cuvenit permanent, regretand profund modalitatea in care cateva persoane au ales sa isi exprime punctul de vedere".