Sase tari sunt responsabile pentru 80% din cresterea populatiei europene a Marii Britanii in ultimii ani, arata o cercetare citata de The Guardian.

Imigratie Marea BritanieFoto: Wikipedia

Spania, Italia si Portugalia s-au alaturat Poloniei, Romaniei si Ungaria in clubul natiunilor cheie pentru acest avans, potrivit unei analize a Observatorului pentru Migratie de la Universitatea Oxford.

Acestea au fost identificate ca statele membre UE ale caror cetateni cu rezidenta in Regatul Unit au crescut cel mai mult intre 2011 si 2015.

“Nu exista un singur factor care sa impulsioneze nivelurile ridicate de migratie din UE in ultimii ani. Unii factori probabi ca vor mai exista pentru cativa ani, cum ar fi salariile relativ mici din noile state membre, precum Romania”, a spus Madeleine Sumption, directorul Observatorului pentru Migratie.

Migratia este o tema centrala in dezbaterea privind statutului de tara membra a Marii Britanii de dinaintea referendumului din iuniei.

Datele oficiale arata ca migratia neta a cetatenilor UE in Regat a fost de 172.000 de persoane in cele 12 luni incheiate in septembrie.