​Guvernul a decis sa abandoneze proiectul de ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor in forma actuala, urmand sa se lucreze incepand de maine pe o noua abordare, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu. Decizia a fost luata in urma scandalului starnit de ministrul Muncii Claudia-Ana Costea, care in urma unor discutii cu sindicatele, a anuntat ca nu-si asuma proiectul de ordonanta si in cazul in care se va afla pe ordinea de zi a sedintei Guvernului de miercuri, isi va prezenta demisia. Intrebat de jurnalisti daca premierul a luat in calul demiterea ministrului, Dan Suciu a spus initial ca nu "s-a luat in discutie situatia doamnei Costea". La insistentele jurnalistilor, Suciu a spus ca premierul a cerut, totusi, explicatii ministrului, urmand sa ia si o decizie.

Suciu a mai afirmat ca proiectul de Ordonanta de Urgenta nu ar fi aparut oricum pe ordinea de zi a sedintei Guvernului de miercuri. Insa, premierul Dacian Ciolos la inceputul sedintei trecute ca va fi aprobat "saptamana viitoare", adica astazi, 13 aprilie.

"Am remarcat reactiile (n.red. sindicatelor) si, in consecinta, nu vom continua acest proiect de salarizare. Scopul Guvernului este sa vina cu un proiect acceptat de partenerii sociali, in parametrii fiscal-bugetari pe care ni putem permite. Nu tinem neaparat sa avem un proiect in aceasta privinta, dar intelegem presiunile", a spus Suciu. Acesta a precizat ca pe actuala forma, niciun salariu in plata nu ar fi scazut. Cu toate acestea, se va lucra la o noua forma. "Incepand de maine vom avea o noua abrodare a acestui subiect", a mai spus Suciu.

Pe de alta parte, ramane de vazut in ce masura poate fi finalizata o noua forma de proiect, avand in vedere timpul foarte scurt pana la alegerile parlamentare. Potrivit legislatiei in vigoare, nu pot fi facute modificari salariale cu mai putin de sase luni inainte de alegerile parlamentare.

Intrebat cine a elaborat proiectul de ordonanta care a starnit atat de multe controverse, Suciu a sustinut ca Ministerul Muncii, avand o contributie si Ministerul Finantelor. Insa, exista informatii care arata ca, in realitate, proiectul a fost elaborat de Ministerul Finantelor, in colaborare cu membrii Cancelariei prim-ministrului, iar Ministerul Muncii a avut o crontributie foarte redusa. Ministrul Muncii ar fi dorit promovarea unui proiect de lege privind salarizarea unitara, asa cum cer cu insistenta sindicatele, dar si partide. De aici ar fi aparut si neintelegerile. Proiectul de ordonanta urma sa intre in vigoare la 1 august si prevedea o scadere a salariilor demnitarilor si o crestere a salariilor mici, precum si eliminarea unor discrepante intre salariatii cu aceleasi sarcini, dar venituri diferite. Efortul bugetar ar fi fost de 300 de milioane de lei net in 2016 si de 1,5 miliarde in 2016. In schimb, o lege a salarizarii unitare ar fi insemnat un efort bugetar mult mai mare, de multe miliarde de lei anual.

Insa, modul in care s-a pozitionat Claudia Costea fata de Guvern ridica intrebarea daca va fi sau nu pastrata in calitate de ministru. Dan Suciu a spus initial ca nu a fost discutata situatia ministrului. Apoi a revenit spunand ca in urma unei analize a explicatiilor pe care le va oferi Costea, premierul va lua o decizie.

Ministrul Muncii Claudia-Ana Costea si-a asumat retragerea proiectului de ordonanta privind salarizarea, pe motiv ca nu avea cum sa satisfaca nevoile tuturor partenerilor sociali, a anuntat marti un reprezentant al Ministerului Muncii. Acesta a mai spus ca daca documentul se va afla miercuri pe masa Guvernului, ministrul Costea intentioneaza sa demisioneze.

Reprezentantii sindicatelor anuntasera anterior ca ministrul Muncii Claudia-Ana Costea le-a promis ca urmeaza sa retraga proiectul de ordonanta privind salarizarea bugetarilor.

Anuntul vine in urma criticilor aduse proiectului de ordonanta de catre liderii sindicali. Sindicalistii au declarat la iesirea de la negocierile de marti ca ministrul le-a promis ca va retrage in sedinta de Guvern de miercuri proiectul.