Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, marti, ca doi cetateni romani sunt indreptatiti sa primeasca cate 7.000 de euro pagube non-pecuniare din partea statului roman, ca urmare a ineficientei anchetei autoritatilor in cazul unui atac homofob asupra unor participanti la editia din 2016 a GayFest din Bucuresti, se arata intr-un comunicat de presa al CEDO.

Totodata, statul roman este obligat la plata a 3.863,02 euro celor doi reclamanti drept costuri de judecata si cheltuieli aferente.

"Astazi CEDO a sanctionat statul roman pentru ca a tratat cu nepasare si neprofesionalism un caz de violenta indreptat impotriva unor tineri pentru ca au participat la marsul gay din 2006. Din pacate, in cei zece ani de la violentele de la metrou din iunie 2006, autoritatile au continuat sa afiseze aceeasi pasivitate complice in fata altor cazuri de violenta si intimidare savarsita din homofobie. Pana cand sa achite contribuabilul roman nota de plata pentru niste functionari care refuza sa isi faca treaba?", a declarant Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului si reprezentanta Asociatiai ACCEPT si Coalitiei anti-discriminare.

Potrivit comunicatului CEDO, cei doi reclamanti, M.C. si A.C., sunt cetateni romani nascuti in 1978 si 1986 si traiesc in Bucuresti si Curtea de Arges. Cazul vizeaza o plangerea lor potrivit careia au fost atacati atunci cand se intorceau acasa dupa participarea la marsul gay din 2006, petentii reclamand ca ancheta ulterioara a fost inadecvata.

Atfel, in data de 3 iunie 2006, M.C. si A.C. au participat la marsul gay anual de la Bucuresti, care a fost marcat de asemenea de incidente, la actiune aparand si reprezentanti ai extremei dreapta. In drum spre casa, atunci cand se aflau in metrou, ei au fost atacati de un grup format din sase barbati tineri si o femeie. Atacatorii i-au lovit cu pumnii si le-au adresat injurii cu caracter homofob. Reclamantii precizeaza ca, potrivit recomandarii organizatorilor, nu purtau semne vizibile care sa indice ca ar fi participat la marsul gay.

Cei doi reclamanti au suferit rani (zgarieturi, contuzii si traume cranio-cerebrale minore) si au formulat imediat o plangere penala contra agresorilor, declarand ca atacul a avut la baza orientarea lor sexuala - dupa cu reiese din injuriile adresate de agresori - si considera ca atacatorii i-au identificat in timpul marsului si ulterior i-au urmarit la metrou.

"Noi stateam intr-un colt al vagonului, aproape de usa, in picioare. Metroul abia plecase din statie. Dintr-o data, mai multi barbati s-au prins cu mainile de barele care sunt deasupra scaunelor si au inceput sa ne loveasca cu bocancii in zona fetei si a capului. Unul din prietenii cu care eram s-a asezat in fata mea si a altei fete si a incasat multe lovituri pentru noi. Atacul a durat mai putin de doua minute, timp in care baietii din grup s-au umplut de sange si contuzii, unul cazand pe jos. Barbatii care ne loveau urlau ca suntem 'poponari' si ca 'sa ne ducem in Olanda'", isi aminteste M.C., unul dintre tinerii care a dat statul roman in judecata, potrivit unui comunicat de presa al ACCEPT.

"Toti calatorii, cand au vazut bataia, s-au retras de frica in partea opusa a vagonului. Nimeni nu a intervenit. Ba mai mult, chiar si atunci cand agresorii s-au dat jos la urmatoarea statie, toata lumea se tinea departe de noi. Nimeni nu a venit sa ne intrebe daca avem nevoie de ajutor, nimeni nu a incercat sa cheme Politia sau Salvarea. Se purtau de parca noi eram cei vinovati", a declarat A.C., celalalt tanar,

In interval de cateva zile, cei doi au prezentat toate dovezile de care dispuneau, in special imagini surprinse de un fotograf in timpul atacului si identificarea anumitor atacatori atat de catre fotograf, cat si de catre M.C., primul dintre petenti.

In cele din urma, in aprilie 2007 dosarul lor a fost alocat Politiei metroului.

Un martor a fost audiat si, intrucat se credea ca unul dintre atacatori era membru al galeriei unui club de fotbal, politia a fost prezenta la 29 de meciuri si a efectuat controale inopinate in statiile de metrou.

Totusi, in 2011 politia a declarat ca nu intentioneaza sa recurga la o punere sub acuzare penala intrucat este imposibil sa-i identifice pe autorii atacului, intre timp faptele incriminate prescriindu-se. Procurorii au confirmat propunerea politiei si, in august 2012, instanta a respins plangerea petentilor referitoare la decizia de a nu incepe procedura de punere sub acuzare penala.

Solicitarea reclamantilor a avut la baza articolul 3 (interzicerea tratamentului degradant sau inuman) si articolul 14 (interzicerea discriminarii) din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului. Petentii au reclamat faptul ca ancheta in cazul atacului contra lor a fost inadecvata si au sustinut mai ales ca autoritatile au ignorat faptul ca infractiunile in cauza au fost motivate de ura contra homosexualilor.