​Conducerea Librariei Mihai Eminescu anunta ca a decis sa retraga de la vanzare cartea "Holocaustul. Gogonita diabolica", dupa ce Centrul pentru Monitorizare si Combatarea Antisemitismului in Romania a acuzat autorul, editura si librarie ca "au colaborat, fara nici o retinere, sfidand legea si bunul simt, pentru publicarea unei carti care neaga" existenta Holocaustului. Geta Vodita, directorul comercial al librariei, a declarat pentru Hotnews ca intr-o conversatie cu reprezentantii editurii Dacoromana a intrebat daca se poate ajunge la o eventuala actiune in instanta iar acestia au raspuns ca de fapt asta urmaresc.

Cartea "Holocaustul. Gogorita diabolica" pe rafturile libraiei Mihai Eminescu din CapitalaFoto: Hotnews

"Am decis sa retragem cartea de pe rafturile librariei si de pe site-ul nostru. Am vorbit inca de ieri cu editura sa vina sa isi ridice cartile. Imi pare rau de ce se intampla. Dansii mi-au garantat ca este bine argumentata, ca nu aduce prejudici de imagine nimanui, insa atunci cand am intrebat "domne, dar noi putem fi dati in judecata?", mi-au spus "noi asta vrem". Si atunci mi-am dat seama ca dumnealor vor scandal, iar noi nu vrem sa fim implicati in asa ceva. ", a declarat Veta Vodita pentru HotNews.ro.

Autorul Vasile I Zarnescu apare pe coperta cartii "Holocaustul. Gogorita diabolica" imbracat intr-o uniforma SRI. Zarnescu se prezinta pe internet si semneaza articole folosind titulatura de colonel al Serviciului Roman de Informatii in rezerva.

"Suntem intr-o tara democratica, libera si libertatea de expresie este garantata. Legea (n.r. - care interzice negarea holocaustului) este neconstitutionala, anti-romaneasca. (...) Holocaust inseamna arderea unui evreu in cuptor pentru simplu fapt ca este evreu. In Romania nu a existat asa ceva. Daca o fi existat, probabil prin Germania. Acolo sa caute aceasta problema. Eu nu neg Holocaustul ca atare, spun doar ca in Romania nu a existat." a declarat luni reprezentantul editurii Dacoromana, Geo Stroie.

MCA Romania (Centrul pentru Monitorizare si Combatarea Antisemitismului in Romania) a transmis luni o scrisoare parchetului general in care solicita "aplicarea ferma a legislatiei in vigoare".

"In Romania exista o legislatie clara in cea ce priveste negarea Holocaustului si propagarea negationismului/antisemitismului. In cazul de fata, conform documentelor atasate, Vasile I Zarnescu scrie o carte pur antisemita/ negationista, o editura il ajuta pe acesta sa o editeze si sa o publice iar o librarie renumita o lanseaza si o vinde. (...) Demn de retinut este faptul ca Vasile I Zarnescu, conform materialelor atasate, detine gradul de Colonel SRI in rezerva. Exact din aceasta cauza ne adresam Dvs cu acest caz.", se arata in scrisoare transmisa procurorului general duminica de MCA Romania. "