Ultimul copil internat la Spitalul Marie Curie diagnosticat cu sindrom hemolitic uremic, o fetita din Brasov, urmeaza sa fie externat marti. "Se simte foarte bine fetita. Noi o vom supraveghea in continuare pentru ca forma de SHU pe care a avut-o a fost o forma extrem de severa, pentru ca si la ea, ca si in cazul unuia dintre ceilalti copii, au fost niste manifestari neurologice la inceputul bolii, iar insuficienta renala a fost grava. Evolutia functiei renale va fi urmarita pe parcursul unui an si evolutia starii ei in general", a declarat marti prof. dr. Mihaela Balgradean, citata de Agerpres.

Copil la medicFoto: Agerpres

Ea a precizat ca cei trei copii care au murit au avut sindrom hemolitic uremic, lucru atestat si de comisia de experti straini. "Toti acesti trei copii care din pacate au decedat au avut sindrom hemolitic uremic, asa cum a reiesit si din concluziile echipei de experti care a fost aici la noi si care, prin definitia de caz ce a inclus acesti copii, au consemnat intr-un articol care este aparut online inca din 17 martie: inceputul bolii cu diaree, SHU clinic si in anumite conditii faptul ca aceasta bacterie este identificata fie in coproculturi, fie prin analizele serice ale acestor copii, prin aparitia anticorpilor in serul lor. Ei au fost etichetati ca SHU indiferent de ce apare in mass-media. Exista dovezi stiintifice in acest sens pe care noi vom sti intotdeauna sa le sustinem", a explicat Balgradean.

Ministrul Sanatatii Patriciu Achimas-Cadariu, care a fost prezent marti la Spitalul 'Marie Curie', a multumit intregului personal al unitatii medicale pentru modul in care a tratat problema, dar si pentru modul in care isi desfasoara activitatea zi de zi.

"Imi doresc sa invatam din aceasta lectie si, ori de cate ori vor mai aparea situatii similare, sa fim mult mai bine pregatiti. Cauza o stim absolut precis, cauza este E-coli producatoare de toxina si, asa cum va spuneam, avem datele, le centralizam si vi le vom comunica. Si sursa. Dupa ultimele date va vom comunica raportul final", a spus ministrul Sanatatii.

El a afirmat ca in privinta raportarilor nu a fost respectata legislatia in vigoare: "In primul rand nu s-au respectat anumite legi, nu s-au facut raportari, fapt care a intarziat tratamentul acestor copii. Stim bine ca de la asta a inceput. Acest lucru s-a repetat la un moment dat si masurile pe care le-am luat si le luam in continuare vizeaza respectarea acestor legi, modul in care putem sa imbunatatim legatura, comunicarea cu spitalele si intreg sistemul, de a optimiza descentralizarea care a avut deja loc in sistem."