Unul dintre suspectii urmariti de autoritati pentru spionaj asupra Laurei Codruta Kovesi si a familiei sale a reusit sa fuga de sub supraveghere si sa treaca granita. Un alt suspect, arestat, a marturisit ca a fost platit cu 5.000 de euro, scrie Euractiv.ro, care citeaza surse judiciare.

Black CubeFoto: captura Internet

Este vorba despre unul dintre fostii ofiteri Mossad implicati in actiunea din Romania a firmei private Black Cube.

"Unul dintre ei a reusit sa iasa din tara, cu un taxi, pe la Giurgiu, spre Bulgaria. In acel moment erau retinuti deja doi dintre suspecti, Ron Weiner si David Geclowitz", au declarat pentru EurActiv.ro surse judiciare.

Sursele citate au refuzat sa dezvaluie numele persoanei care a reusit sa scape, dar in mandatul de arestare dat de judecatori, prezentat saptamana trecuta in exclusivitate de RISE Project, apar alte doua nume ale unor angajati ai firmei israeliene Black Cube care nu au fost prinsi: Dan Zorella si Avi Yanus, ambii fiind prezentati de jurnalistii de investigatie drept membri fondatori ai acestei companii, dar si fosti ofiteri ai Mossad, serviciul secret israelian.

5.000 de euro pentru spargerea conturilor de mail ale apropiatilor lui Kovesi

Surse apropiate anchetei au declarat pentru EurActiv ca unul dintre suspectii retinuti a refuzat orice colaborare cu autoritatile si nu a facut nicio declaratie. Este vorba despre David Geclowitz.

In schimb, Ron Weiner, un tanar IT-ist in varsta de 25 de ani, a dat declaratii si a afirmat ca a primit 5.000 de euro pentru a sparge conturile de e-mail apartinand tatalui Laurei Codruta Kovesi, fostului ei sot, de care aceasta a divortat in urma cu aproape zece ani, si altor doi politisti judiciari care au lucrat la DNA pana in 2014.

Israelienii vorbeau romaneste "stricat"

Ancheta impotriva grupului de israelieni a inceput in luna martie, atunci cand tatal procurorului-sef al DNA a primit mai multe telefoane prin care era invitat la o conferinta. Fost procuror, acesta a considerat suspect faptul ca este invitat, mai ales ca cel care il suna "vorbea romaneste stricat". A povestit totul fiicei sale.

Asa a ajuns Laura Codruta Kovesi sa informeze Serviciul de Paza si Protectie despre acest incident, iar SPP a informat SRI. La randul lor, ofiterii au sesizat Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General. De aici, dosarul a fost trimis spre investigare la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, pentru a fi investigata o fapta de hartuire.

Citeste restul articolului pe Euractiv.ro.