Zeci de mineri de la Complexul Energetic Oltenia au pornit luni dimineata intr-un mars spre la Bucuresti. Protesteaza astfel fata de disponibilizarea a sute de angajati ai complexului. Ei au plecat din fata Termocentralei Rovinari, iar pe traseu li se vor alatura si alti colegi de la celelalte subunitati ale companiei energetice.

Federatia Nationala Mine Energie a invitat toate sindicatele sa participe la acest mars cu scopul de a atrage atentia administratiei publice centrale, parlamentului si presedintelui Romaniei cu privire la problemele cu care se confrunta compania, transmite postul public de radio.

"O sa fie un grup de aproximativ 50 de salariati din cadrul CEO care va strabate distanta de la Termocentrala Rovinari pana la Bucuresti pe ruta termocentralelor de la Turceni, Isalnita si Craiova, care sunt la noi, dupa care Slatina, Pitesti, Gaesti, Bucuresti. Dorim sa atragem atentia asupra indiferentei autoritatilor nationale in ceea ce priveste Sistemul Energetic National in general si asupra CEO in particular. Nu cred ca e normal ca o societate sa fie lasata de statul roman sa intre in faliment 'cu ajutor' atata timp cat daca nu exista aceasta societate, in ianuarie Romania ramanea in bezna, pentru ca am produs in ianuarie peste 3.000 de megawati. Statul ar trebui sa inteleaga ca nu putem plati existenta acestei societati in piata cu mii de disponibilizari anual si cu taieri de drepturi masive", declarase in urma cu cateva zile Dan Parvulescu, vicepresedintele Federatiei Nationale Mine Energie (FNME), citat de Agerpres.

Marsul se va desfasura pe traseul Rovinari, Turceni, Craiova, Slatina, Pitesti, Gaiesti, Bucuresti. Minerii si energeticienii spun ca protestul va fi pasnic si se asteapta sa ajunga in capitala la inceputul saptamanii viitoare.

Liderii de sindicat vor sa ajunga la Bucuresti pentru a depune un memorandum pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia si pentru a le inmana guvernantilor o lista cu revendicarile angajatilor companiei.

Sindicalistii cer elaborarea in regim de urgenta a unui program de eficientizare care sa aiba la baza capacitatile de productie la cele patru termocentrale, necesarul de lignit la cel mai mic pret de productie si salarizarea personalului in baza unor indicatori de performanta. De asemenea, sindicalistii cer sprijin de la Ministerul Energiei in constituirea unui pachet de 1.000 de Megawati cu hidro la un pret competitiv pentru export, cu tranzactionarea pe pietele externe.