La sfarsitul primului trimestru al anului 2016, in evidentele Inspectoratului General pentru Imigrari erau inregistrati 109.814 de cetateni straini cu drept de sedere in Romania, se arata intr-un comunicat de presa transmis duminica de Ministerul de Interne. De asemenea, avand in vedere angajamentele asumate de Romania la nivel european,in luna martie, primii 15 refugiati aflati pe teritoriul Greciei au fost transferati in Romania.

Dintre cei peste 100.000 de imigranti, 64.493 provin din state terte - cei mai multi din Moldova - 10658 , Turcia - 9039 si China - 7607- si 45.321 din state membre UE, SEE si Confederatia Elvetiana - Italia - 12962, Germania - 5492, Franta - 4981, precizeaza MAI.

In ceea ce priveste localizarea lor pe medii, majoritatea cetatenilor straini se concentreaza in mediul urban, indiferent de tara/zona de provenienta sau durata sederii, se arata intr-un comunicat de presa transmis duminica de Ministerul de Interne.

Astfel, Bucuresti a atras aproape o treime din cei peste o suta de mii de straini din Romania si ocupa primul loc. Multi dintre acestia locuiesc si in judetele Ilfov, Timis, Cluj si Constanta.

Potrivit MAI, principalele scopuri pentru care strainii si-au stabilit resedinta pe teritoriul Romaniei sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reintregirea familiei, membri de familie ai cetatenilor romani, UE sau SEE), studii, angajare in munca sau stabilirea permanenta pe teritoriul tarii noastre.

"De asemenea, in perioada de referinta, a fost asigurat accesul la procedura de azil pentru un numar de 229 persoane care au depus cereri de acordare a unei forme de protectie internationala. Cei mai multi din Siria, Irak, Pakistan si Somalia.

Dat fiind contextul international, activitatea de prevenire si combatere a sederii ilegale a cetatenilor straini a fost intensificata, in aceasta perioada, astfel ca un numar de 676 persoane au fost depistate in situatii ilegale. Pentru 149 de cetateni straini au fost dispuse masuri de parasire a teritoriului tarii noastre, iar 83 au fost indepartati sub escorta", informeaza Ministerul de Interne.

Avand in vedere angajamentele asumate de Romania la nivel european, in conformitate cu deciziile Uniunii Europene de instituire a unor masuri provizorii in domeniul protectiei internationale, in luna martie, primii 15 refugiati aflati pe teritoriul Greciei au fost transferati in Romania.

"Tot in acest context de solidaritate si sprijin la efortul european de gestionare a fluxurilor de migranti, 10 ofiteri experti in domeniul procedurilor de azil vor participa la actiunile comune pentru gestionarea crizei migrantilor din Grecia. Patru deja au inceput misiunea in insula Lesvos", incheie MAI.