Universitatea Bucuresti a solicitat, intr-o scrisoare deschisa adresata ministrului Educatiei, Adrian Curaj, ca echivalarea diplomelor de studii obtinute in strainatate sa fie facuta direct de catre universitati, argumentand ca procedura CNRED - Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor este una greoaie, ridicand dificultati in procesul de internationalizare. CNRED, institutie ce functioneaza ca directie in cadrul Ministerului Educatiei, a transmis vineri un punct de vedere pe acest subiect, aratand ca, in opinia sa, "recunoasterea actelor de studii trebuie sa fie realizata in continuare de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, in baza atributiilor proprii".

Universitatea Bucuresti arata ca, potrivit principiilor declaratiei de la Bologna, diplomele de studii obtinute in Uniunea Europeana (UE) si Spatiul Economic European (SEE) sunt echivalente, insa, potrivit metodologiei CNRED, "candidatii din UE si SEE care doresc sa-si continue studiile sau sa obtina un post potrivit pregatirii superioare sunt obligati sa urmeze o procedura indelungata si deosebit de greoaie, de multe ori de neinteles pentru acestia".

Astfel, potrivit UB, candidatii trebuie sa depuna sau sa trimita prin posta, fara a obtine un numar de inregistrare de la Minister, copii legalizate ale documentelor de studii, precum si traduceri legalizate in limba romana. De asemenea, termenul de validare a solicitarilor trimise de candidati este cuprins intre 30 si 90 de zile, acesta din urma fiind stabilit pentru recunoasterea titlului stiintific de doctor.

"Consideram ca aceste termene sunt prea lungi, astfel incat ajung in multe cazuri sa blocheze accesul la inscrierea la studii sau concursuri", arata Universitatea Bucuresti.

"Potrivit principiului autonomiei universitare pe care Universitatea din Bucuresti il sustine consecvent, consideram ca este in beneficiul invatamantului superior din Romania ca recunoasterea diplomelor sa poata fi facuta de catre universitati", se arata in scrisoarea adresata ministrului Educatiei.

CNRED transmite un punct de vedere in urma solicitarii UB, precizand ca "Declaratia de la Bologna - cu titlu de recomandare si fara valoarea juridica a unei norme obligatorii la nivel european - nu prevede 'echivalenta diplomelor emise in statele UE si SEE', insa CNRED aplica inca din anul 2008 procedura recunoasterii automate a diplomelor obtinute in UE si SEE".

Directia din MENCS arata ca "fiecare solicitare pentru recunoasterea diplomelor obtinute in strainatate este depusa direct la registratura ministerului sau transmisa prin posta, in ambele cazuri fiind inregistrata cu numar unic", si ca necesitatea autentificarii actelor de studii si a furnizarii de traduceri legalizate in procedura de recunoastere sunt prevazute de normele internationale si nationale.

"Autentificarea actelor de studii, prevazuta in Conventia de la Haga, 'garanteaza recunoasterea oficiala prin lege' si evita, in consecinta, circulatia si uzul unor acte de studii falsificate. Traducerile legalizate pot fi efectuate in tara sau strainatate, la orice furnizor autorizat de astfel de servicii", explica CNRED.

In ceea ce priveste termenul de solutionare a unei solicitari, CNRED arata ca ca aplica aceste prevederi aplica termenul general de solutionare a unei solicitari de maximum 30 de zile, "in practica acest termen fiind redus considerabil. Termenul de 90 de zile este generat de faptul ca diplomele de doctor din state non-membre UE sau, in anumite cazuri, din state membre UE sunt recunoscute de catre CNRED in urma evaluarii efectuate de specialisti din mediul universitar, in comisiile de specialitate din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)".

In ceea ce priveste intarzierile in procesul de inscriere la studii a cetatenilor UE si SEE, "acestea sunt cauzate si de modul de gestionare si respectare de catre universitati a unui calendar adecvat in aplicarea procedurilor de selectie/admitere si inscriere. Gestionarea defectuoasa a acestui calendar determina, de cele mai multe ori, perceptia eronata ca CNRED 'blocheaza accesul la inscrierea la studii sau concursuri'".

"In concluzie, analizand inadvertentele constatate in procesul de inscriere la studii a studentilor europeni si in respectarea normelor privind parcursul universitar si completarea actelor de studii corespunzatoare, cu impact negativ la nivel national si international, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor considera ca recunoasterea actelor de studii trebuie sa fie realizata in continuare de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, in baza atributiilor proprii", incheie CNRED.

Redam mai jos integral pozitia Universitatii Bucuresti si pe cea a Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor

  • Scrisoarea deschisa transmisa de Universitatea Bucuresti

Scrisoare deschisa catre Ministrul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice privind procedurile aplicate de CNRED in echivalarea diplomelor de studii obtinute in strainatate

Domnului Ministru al Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice,

Prof. dr. Ing. Adrian CURAJ

Stimate Domnule Ministru,

Universitatea din Bucuresti doreste sa va aduca la cunostinta nemultumirile legate de procedurile aplicate de CNRED in echivalarea diplomelor de studii obtinute in strainatate.

Potrivit principiilor Declaratiei de la Bologna, diplomele de studii obtinute in UE si SEE sunt echivalente.

Conform Metodologiei CNRED, candidatii din UE si SEE care doresc sa-si continue studiile sau sa obtina un post potrivit pregatirii superioare sunt obligati sa urmeze o procedura indelungata si deosebit de greoaie, de multe ori de neinteles pentru acestia.

Candidatii depun sau trimit prin posta, fara a obtine un numar de inregistrare de la Minister, copii legalizate ale documentelor de studii, precum si traduceri legalizate in limba romana. In special, aceste traduceri legalizate sunt greu de procurat, implicand, din partea candidatilor deplasari la consulate sau ambasade aflate in alte orase decat cel de resedinta. Termenul pentru validarea acestor solicitari este cuprins intre 30 si 90 de zile, cel din urma fiind stabilit pentru recunoasterea titlului stiintific de doctor. Consideram ca aceste termene sunt prea lungi, astfel incat ajung in multe cazuri sa blocheze accesul la inscrierea la studii sau concursuri.

Procedura CNRED, modificata prin Ordinul 5269/2015, chiar daca aduce unele simplificari (atestatul poate fi expediat si prin posta catre solicitant) este totusi greoaie si creeaza mari dificultati in procesul de internationalizare, proces inscris in Strategia Universitatii din Bucuresti, dar si in directiile strategice, prioritare, ale Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

De aceea, potrivit principiului autonomiei universitare pe care Universitatea din Bucuresti il sustine consecvent, consideram ca este in beneficiul invatamantului superior din Romania ca recunoasterea diplomelor sa poata fi facuta de catre universitati.

Stimate Domnule Ministru, va multumim pentru sprijinul acordat si va asiguram de inalta noastra consideratie.

RECTOR

Prof. dr. Mircea DUMITRU

Membru corespondent al Academiei Romane

  • Punctul de vedere al CNRED

Precizarile Centrului National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor referitoare la procedurile de recunoastere si echivalare a diplomelor de studii obtinute in strainatate

Avand in vedere scrisoarea deschisa adresata de Universitatea din Bucuresti in legatura cu procedurile aplicate de Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor (CNRED) pentru echivalarea diplomelor de studii obtinute in strainatate, CNRED face urmatoarele precizari:

Facilitarea mobilitatii academice si profesionale reprezinta un deziderat in spatiul european al invatamantului superior, urmarit la nivel national atat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, cat si de institutiile de invatamant superior. Declaratia de la Bologna - cu titlu de recomandare si fara valoarea juridica a unei norme obligatorii la nivel european - nu prevede "echivalenta diplomelor emise in statele UE si SEE", insa CNRED aplica inca din anul 2008 procedura recunoasterii automate a diplomelor obtinute in UE si SEE.

Dupa cum se cunoaste, procedurile de recunoastere a diplomelor obtinute in strainatate sunt intr-o permanenta actualizare, prin raportare la legislatia nationala si bunele practici si recomandari internationale.

Fiecare solicitare pentru recunoasterea diplomelor obtinute in strainatate este depusa direct la registratura ministerului sau transmisa prin posta, in ambele cazuri fiind inregistrata cu numar unic.

In ceea ce priveste necesitatea autentificarii actelor de studii si a furnizarii de traduceri legalizate in procedura de recunoastere, precizam ca aceste cerinte sunt conforme atat cu normele internationale, cat si cu cele nationale. Autentificarea actelor de studii, prevazuta in Conventia de la Haga, "garanteaza recunoasterea oficiala prin lege" si evita, in consecinta, circulatia si uzul unor acte de studii falsificate. Traducerile legalizate pot fi efectuate in tara sau strainatate, la orice furnizor autorizat de astfel de servicii.

CNRED aplica termenul general de solutionare a unei solicitari de maximum 30 de zile, in practica acest termen fiind redus considerabil. Termenul de 90 de zile este generat de faptul ca diplomele de doctor din state non-membre UE sau, in anumite cazuri, din state membre UE sunt recunoscute de catre CNRED in urma evaluarii efectuate de specialisti din mediul universitar, in comisiile de specialitate din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Evaluarea CNATDCU provoaca intarzieri in solutionarea solicitarilor de recunoastere, avand in vedere ritmul de intrunire a comisiilor la intervale neregulate de timp, precum si aplicarea unor cerinte si proceduri diferite fata de cele aplicate de CNRED in procedura de recunoastere automata.

Cu privire la intarzierile in procesul de inscriere la studii a cetatenilor UE si SEE, acestea sunt cauzate si de modul de gestionare si respectare de catre universitati a unui calendar adecvat in aplicarea procedurilor de selectie/admitere si inscriere. Gestionarea defectuoasa a acestui calendar determina, de cele mai multe ori, perceptia eronata ca CNRED "blocheaza accesul la inscrierea la studii sau concursuri".

In concluzie, analizand inadvertentele constatate in procesul de inscriere la studii a studentilor europeni si in respectarea normelor privind parcursul universitar si completarea actelor de studii corespunzatoare, cu impact negativ la nivel national si international, Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor considera ca recunoasterea actelor de studii trebuie sa fie realizata in continuare de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, in baza atributiilor proprii.