Presedintele Klaus Iohannis arata, intr-un mesaj transmis vineri, cu ocazia sarbatoririi "Zilei Internationale a Romilor", ca atata statul roman, cat si intreaga societate, trebuie sa gaseasca solutii pentru "depasirea marginalizarii si pentru o mai buna integrare" a romilor. "In acelasi timp, educatia are o importanta fundamentala pentru implinirea personala, materiala si spirituala a celor care formeaza asemenea comunitati", a aratat seful statului.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro
  • Redam mai jos mesajul integral transmis de Klaus Iohannis:

"Celebrata astazi in intreaga lume, Ziua Internationala a Romilor este un moment festiv, un prilej de bucurie atat pentru romi, cat si pentru cei care, cunoscandu-le istoria si traditiile, apreciaza contributia lor la diversitatea culturala universala.

In aceasta zi este potrivit sa elogiem personalitatile pe care le-a dat comunitatea roma, sa aducem un omagiu romilor care au pierit in cele doua razboaie mondiale ale secolului XX sau au fost victimele Holocaustului. Cu aceasta ocazie se cuvine sa readucem in atentie pericolul pe care continua sa-l reprezinte ignoranta, intoleranta, xenofobia si rasismul.

Ziua Internationala a Romilor reprezinta si o oportunitate pentru a privi obiectiv realitatea existentei de zi de zi a acestei etnii. Calitatile, obiceiurile si mestesugurile prin care si-au castigat o identitate culturala aparte nu pot sa ascunda faptul ca romii sunt inca discriminati si compun comunitati dintre cele mai sarace si defavorizate.

Statul roman, dar si societatea in ansamblul sau, trebuie sa gaseasca solutii pentru depasirea marginalizarii si pentru o mai buna integrare a acestora. In acelasi timp, educatia are o importanta fundamentala pentru implinirea personala, materiala si spirituala a celor care formeaza asemenea comunitati.

Pentru indeplinirea acestor obiective, prin eforturile autoritatilor si cu angajamentul si solidaritatea societatii, doresc ca Ziua Internationala a Romilor sa ne fie moment de inspiratie si angajament."