Cea de a cincea editie a Olimpiadei Europene de Matematica pentru Fete (European Girls' Mathematical Olympiad) se desfasoara in perioada 10 - 16 aprilie 2016, la Busteni, judetul Prahova, anunta Societatea de Stiinte Matematice din Romania intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro. EGMO este un concurs international de matematica similar ca nivel de dificultate si forma de desfasurare cu Olimpiada Internationala de Matematica, initiat din dorinta de a impulsiona si motiva fetele si tinerele sa isi urmeze pasiunea pentru matematica.

Olimpiada Europeana de Matematica pentru FeteFoto: Egmo.org

Editia din acest an este organizata de Societatea de Stiinte Matematice din Romania (SSMR), in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, Primaria Busteni si Inspectoratul Scolar Judetean Prahova.

In anul 2012, la initiativa Societatii Britanice de Matematica, a fost organizata la Londra prima European Girls' Mathematical Olympiad (EGMO). Olimpiadele urmatoare au avut loc in Luxemburg (2013), Turcia (2014) si Belarus (2015), toate bucurandu-se de o participare numeroasa, in jur de 27 de tari europene si 5-6 tari invitate din alte continente, se arata in comunicat.

Competitia European Girls' Mathematical Olympiad fost initiata din dorinta de a impulsiona si motiva fetele si tinerele sa isi urmeze pasiunea pentru matematica. La nivel de societate sunt inca intalnite stereotipuri si prejudecati de gen privind fetele care studiaza matematica si alte stiinte exacte. EGMO isi propune sa creeze un spatiu in care fetele sa aiba oportunitatea sa-si valorifice pontentialul si talentul matematic, pe o scena internationala si, astfel sa fie incurajate sa ia in considerare dezvoltarea de cariere, in aceste domenii.

SSMR noteaza ca echipa Romaniei a obtinut rezultate exceptionale la toate cele patru olimpiade desfasurate pana acum, dan exemplul elevei Simona Diaconu, cu patru medalii de aur si pe locul intai pe Hall of Fame al competitiei. De asemenea, anul trecut Simona a mai obtinut medalie de argint la Olimpiada Balcanica de Matematica si medalia de aur la Olimpiada Internationala de Matematica, fiind fata cu cel mai mare punctaj din istoria Olimpiadei Internationale si singura fata din echipa lotului olimpic national. Din toamna anului trecut, Simona studiaza la Universitatea Princeton.

EGMO a capatat un loc important in randul competitiilor de acest gen, fiind foarte apreciat de catre comunitatea matematica mondiala si sustinut de catre Consiliul de Conducere al Olimpiadelor Internationale si Societatile de Matematica din Europa, numarul tarilor participante a crescut de la 19 in 2012

La editia din 2016 iau parte echipe din 39 de tari, in crestere considerabila fata de prima editie, in 2012, cand au fost reprezentate 19 tari. Anul acesta, in competitia EGMO s-au inscris 150 de eleve (cu varsta pana in 20 de ani), reprezentand 39 de tari: Albania, Arabia Saudita, Azerbaidjan, Belgia, Bulgaria, Bosnia si Hertegovina, Belarus, Cipru, Cehia, Ecuador, Spania, Finlanda, Franta, Georgia, Ungaria, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Republica Moldova, Mexic, Fosta Republica Yugoslava a Macedoniei, Olanda, Norvegia, Polonia, Romania, Romania B, Federatia Rusa, Serbia, Elvetia, Slovenia, Tunisia, Turcia, Ucraina, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii.

Programul competitiei va consta in doua probe de concurs care se vor desfasura pe data de 12, respectiv 13 aprilie si vor avea o durata de 4 ore si jumatate fiecare.

Pe langa probele de concurs, participantii vor vizita Castelul Cantacuzino din Busteni si vor asista la doua conferinte sustinute de catre Viviana Ene, Prof. Dr. la Universitatea Ovidius din Constanta si Ana Caraiani, Profesor la Universitatea Princeton. Ana Caraiani este castigatoare a unei medalii de argint (2001) si doua medalii de aur (2002 si 2003) la Olimpiada Internationala de Matematica si singura femeie care castigat de 2 ori prestigiosul concurs de matematica Putnam.