Mai multe sute de sportivi rusi au folosit meldonium cand nu era interzis, iar serviciile anti-doping din Rusia stiu cine poate fi testat pentru substanta ce nu e permisa acum, informeaza Interfax, citata de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Informatiile au fost furnizate de ministrul sportului de la Moscova, Vitaly Mutko.

Un procent de pana la 30% dintre echipele sportive rusesti au folosit meldonium in trecut, a spus Mutko.

De asemenea, ministrul a spus ca circa 40 de atleti rusi sunt in acest moment investigati pentru folosirea de meldonium.

“Daca vorbim despre meldonium, principalul nostru scop acum este sa stabilizam situatia si sa minimalizam pierderile. A doua prioritate este sa le oferim asistenta atletilor rusi care sunt investigati - sunt circa 40”, a declarat Mutko.

Maria Sharapova, de cinci ori castigatoare a unui turneu de Mare Slem, a anuntat in urma cu circa o luna ca esantioane prelevate in 26 ianuarie la Melbourne, la Openul Australiei, au fost depistate pozitive la meldonium.

Produs in Letonia si foarte raspandit in fostele tari ale URSS, meldoniumul a fost introdus pe lista produselor interzise in 1 ianuarie 2016. Acest produs a fost folosit de soldatii sovietici care au luptat in Afganistan in anii 1980 pentru a le imbunatati rezistenta.

"Poate ca meldoniumul a avut nesansa sa se nasca in Letonia sovietica. Daca acest lucru s-ar fi intamplat dupa ce Letonia a devenit membra a 'lumii civilizate', poate ca meldoniumul ar fi avut o alta soarta",a ironizat situatia ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

Rusia a fost suspendata de Federatia Internationala de Atletism (IAAF) la jumatatea lunii noiembrie dupa ce un raport realizat de o comisie independenta a AMA condusa de Dick Pound a pus in evidenta un sistem institutionalizat de dopaj in atletismul rusesc.

In urma acestui scandal, Rusia a fost suspendata pana la noi ordine din orice competitie internationala de atletism, deschizand calea absentei atletilor sai la Jocurile Olimpice de la Rio, in august.