Presedintele venezuelean Nicolas Maduro a decretat ca zilele de vineri din urmatoarele doua luni vor fi libere, incercand sa economiseasca energie electrica in tara sa, lovita de pene de curent, noteaza Reuters.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/Xinhua

“Vom avea weekend-uri lungi”, a spus Madurao intr-o interventie de o ora la televiziunea de stat, in care a anuntat masura ca parte a unui plan pe 60 de zile de lupta impotriva problemelor din alimentarea cu energie.

O seceta severa, combinata cu -spun criticii- lipsa de investitii si intretinere in infrastructura energetica a lovit natiunea sud-americana, membra OPEC, ce depinde de "hidro" in proportie de 60% pentru generarea de electricitate.

Opozitia a criticat noua saptamana de lucru de patru zile drept o masura nesabuita in conditiile unei recesiuni dure, a penuriei de mancare si medicamente si a inflatiei cu trei cifre.

Decizia vine la scurt timp dupa ce Maduro decretase o saptamana de vacanta de Pasti si scurtarea numarului de ore de lucru si ordonase ca centrele comerciale sa-si produca singure energia.

"Pentru Maduro, cea mai buna cale sa rezolve zriza este sa reduca productivitatea tarii. Zilele libere de vineri sunt paine si circ", a acuzat Jesus Armas, consilier local in Caracas.

Venezuela a incheiat anul 2015 cu o inflatie de 180,9% in 2015, una dintre cele mai mari din lume, si un recul al PIB-ului de 5,7%.

Tara sud-americana, altadata un bogat producator de petrol gratie imenselor rezerve - cele mai mari din lume - a intrat intr-o grava criza dupa caderea cursului petrolului.

Cititi siEfectele aberatiilor economice ale guvernului din Venezuela: O bancnota valoreaza mai putin decat servetelul cu care se tine o gogoasa