Peste 900 de romani au stat in ultimele patru zile la coada in fata sediului Politiei Capitalei pentru a ocupa cele 194 de posturi de agent de ordine si siguranta publica scoase la concurs. La nivelul intregii tari sunt disponibile 1.853 de posturi care pot fi ocupate de orice cetatean roman care a promovat examenul de bacalaureat, indeplineste criteriul de inaltime si nu are antecedente penale*. HotNews a discutat cu cativa dintre concurenti si i-a intrebat cum au aflat de concurs, de ce vor sa devina politisti si ce cred ca se va intampla dupa ce vor fi admisi.

Mai multe persoane asteapta in fata sediului Politiei Romane din Capitala Foto: Hotnews

*Lista conditiilor de inscriere poate fi consultata in integralitate aici.

Aproape 100 de persoane – majoritatea tineri - asteptau miercuri in fata sediului Politiei Capitale pentru a se inscrie la concursul in urma caruia ar putea fi incadrati ca agenti de ordine si siguranta publica in cadrul sectiilor de politie.

In cazul tuturor persoanelor cu care am discutat, totul a pornit de pe Facebook, unde ministerul de Interne a publicat un mesaj in care anunta ca vor fi scoase la concurs 2.500 de posturi la nivelul intregii tari. Intre timp, numarul de posturi vacante s-a micsorat, insa tinerii nu par sa isi fi pierdut entuziasmul si isi calculeaza matematic sansele de reusita.

“Pana acum sunt 1.200 de candidati. Mai sunt doua zile, joi si vineri, asa ca mai punem inca o mie. 2.200 in total, 194 de locuri disponibile, inseamna undeva la 12 candidati pe loc. As avea cam 7% sanse initital, insa dupa probele eliminatorii sansele mele ajung pe la 40-50%.”, imi spune Vasile Floris, absolvent al Academiei de Studii Economice (ASE) din Capitale si student la master. “Am vrut sa fac ceva in domeniu, dar nu se merita. Salariu mic si foarte multa munca de birou. Mi-ar placea sa fac si altceva, nu sa stau la birou toata ziua. Sa merg in deplasari, pe teren.”

Vasile imi spune ca vrea sa devina politist pentru ca “ai o oarecare stabilitate si alte favoruri- de exemplu, eu sunt din Bacau si, daca m-ar angaja, o parte din chirie mi-ar acoperi-o ei (n.r. – Ministerul de Interne). Si programul mi se pare oarecum mai flexibil – nu ca iti permiti sa pleci, dar ai si unele momente de pauza, nu ca in mediul privat unde daca nu ai terminat o treaba si ti se da si altceva de facut, trebuie sa le faci pe amandoua concomitent.”

Tanarul absolvent de ASE imi spune ca dupa ce candidatii vor fi admisi se va face un stagiu de pregatire de trei luni, la Campina, unde este si Scoala de Agenti de Politie. “Altfel, nu pot sa te bage, pentru ca nu stii mai nimic.”, isi motiveaza Vasile raspunsul. De cealalta parte, purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Politie a Municipiul Bucuresti, Bogdan Ghebaur, are alte informatii despre pregatirea civililor admisi.

Rep.: Dupa ce iau examenele si sunt admisi urmeaza sa fie pregatiti in vreun fel?

Bogdan Ghebaur: Nu, pana in acest moment nu s-au stabilit alte reguli cu privire la incadrarea lor efectiva si punerea in activitate.

Nici Madalina Luca, absolventa a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti, nu stie exact ce va urma dupa admitere. “Din cate am inteles ar urma o perioada de tutela, de 6 luni. Altii spun ca ne-ar trimite la cursuri 3 luni undeva. Nu stiu, nici macar nu ai de unde sa afli”, imi spune Madalina.

Un lucru pare sa fie clar. Dupa admitere, pentru civilii deviniti politisti va urma o perioada de tutela care va dura 6 luni, ma asigura Bogdan Ghebaur.

“In perioada de tutela ei nu pot semna documente sau nu pot lua anumite decizii. Vor fi dati pe langa o persoana cu experienta care sa-i indrume in activitate.”, imi explica purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Politie din capitala.

Madalina imi marturiseste ca a incercat si ea sa lucreze in domeniu pentru care s-a pregatit, insa “este foarte greu sa intri in profesie”. Nu a renuntat inca. Pentru tanara absolventa de drept, o cariera in politie este o a doua optiune. “Anul acesta vreau sa dau examen la grefieri. Daca nu intru la grefieri, raman la politie”

  • Cum arata sectiile de politie in care vor lucra viitori agenti de politie recrutati in aceste zile?

Pe contul de Facebook al Politiei Romane au fost publicate mai multe fotografi cu sectiile de politie unde vor fi incadrate persoanele admise in urma concursului. HotNews va prezinta in continuare o parte dintre acestea.

Pe langa cele 194 de posturi care pot fi ocupate de civili mai au o sansa si persoanele care au lucrat in Ministerul de Interne, dar au fost disponibilizate sau si-au dat demisia. Pentru aceste persoane numarul de posturi disponibile este mult mai mic, doar 6 in Bucuresti, insa nici numarul aplicantilor nu este foarte mare – doar 9 pana astazi.

Numarul de persoane care s-au inscris pana miercuri (ora 16) a fost transmis Hotnews de catre purtatorul de cuvant al Directiei Generale de Politie a Municipiul Bucuresti, Bogdan Ghebaur.