Romania continua sa sprijine Republica Moldova in parcursul european, iar luni si marti si-a trimis la Chisinau agentul guvernamental pentru Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Subsecretarul de stat in Ministerul Afacerilor Externe, Razvan-Horatiu Radu, care se ocupa si de armonizarea legislatiei nationale cu cea europeana, s-a intalnit, marti la Chisinau, cu Vladimir Cebotari, ministrul Justitiei din Republica Moldova.

"Vizita oficialului roman se inscrie in componenta sectoriala privind armonizarea legislativa a cooperarii bilaterale realizate in cadrul Comisiei mixte interguvernamentale Romania - Republica Moldova pentru Integrare Europeana" - a informat marti MAE roman, intr-un comunicat de presa.

Agentul Guvernamental al Romaniei pentru CJUE "a subliniat importanta si complexitatea procesului de armonizare legislativa cu dreptul Uniunii Europene care face obiectul Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeana" - a precizat MAE.

Potrivit sursei citate, oficialul roman "a exprimat intreaga deschidere si sprijinul constant al partii romane pentru continuarea sustinerii acestuia, inclusiv la nivel tehnic".

De partea cealalta, ministrul justitiei din Republica Moldova i-a multumit oficialului roman pentru sustinerea acordata in materia armonizarii legislatiei, "esentiala pentru indeplinirea obligatiilor de transpunere a acquis-ului UE".

Tot marti, la Chisinau au ajuns ultimele 177 de tone de zahar din lotul acordat Republicii Moldova in calitate de ajutor umanitar de catre Guvernul Romaniei.

Pe parcursul a circa trei saptamani sase coloane de autotren din Romania au transportat catre depozitul Agentiei Nationale Rezerve Materiale cantitatea de 1.170,185 tone de zahar, a informat Guvernul Republicii Moldova.

Conform deciziei Comisiei interdepartamentale pentru ajutoare umanitare, lotul de zahar a fost directionat catre categoriile de beneficiari identificati: persoane cu dizabilitati severe, institutii rezidentiale de plasament pentru persoane in etate si cu dizabilitati, institutii rezidentiale de plasament pentru copii in situatii de risc si copii cu dizabilitati, centre maternale, servicii de tip familial (APP/CCTF), copiii ramasi fara ocrotire parinteasca plasati in tutela/curatela, servicii alternative pentru persoane cu dizabilitati (case comunitare, locuinte protejate), institutii de invatamint prescolar, spitalele pentru copii din Chisinau si sectii de pediatrie din cadrul spitalelor raionale.

Guvernul Romaniei urmeaza sa mai acorde asistenta umanitara in forma de pachete alimentare, precum si pacura destinata prevenirii situatiilor de risc in domeniul energetic - precizeaza autoritatile de la Chisinau.

In total, un ajutor umanitar in valoare totala de 16.690,86 mii lei romanesti este transmis Republicii Moldova cu titlu gratuit, de catre Romania.