Parlamentul European a inceput sa analizeze numarul de asistenti locali ai europarlamentarilor, angajati din bani europeni, dupa ce a constatat derive importante, unul dintre alesi ajungand la 43 de asistenti, scrie euractiv.fr. Pe lista deputatilor generosi figureaza si romanul Mircea Diaconu, cu nu mai putin de 13 asistenti locali.

Mircea DiaconuFoto: AGERPRES

Parchetul din Paris a deschis in 24 martie o ancheta preliminara legata de asistentii parlamentari ai Frontului National in Parlamentul European, in "urma unui denunt facut de Martin Schulz privind fapte susceptibile de abuz de incredere", potrivit parchetului. Justitia franceze a fost considerata competenta in aceasta cauza din cauza faptului ca sediul PE este la Strasbourg.

Dar FN nu este singurul grup politic care are probleme cu asistentii parlamentari.

In cadrul inchiderii bilantului pentru 2013, toate conturile UE sunt luate la puricat. Iar Curtea europeana de conturi s-a aratat ingrijorata de numarul ridicat de asistenti, ceea ce a antrenat o reactie a parlamentarilor, care doresc acum sa inaspreasca controalele.

Parlamentarii dispun de o anvelopa de 21.349 de euro pentru a-si plati asistentii. Exista doua tipuri de asistenti. Pe de o parte cei "acreditati", care lucreaza direct in sediile PE, la Bruxelles si la Strasbourg, si a caror angajare face obiectul unui control al Parlamentului. Ei sunt platiti de o societate terta (o companie "umbrela") si salariul lor este conform unei grile pe competente.

Pe de alta parte, asistentii "locali" furnizeaza ajutor in circumscriptie. Angajarea lor nu este supusa unui control, ceea ce ingrijoreaza conducerea financiara a institutiei. In medie, deputatii au 2 asistenti acreditati si 6 la nivel local.

Un deputat european are 43 de asistenti

Cel mai recent scrutin european a dat nastere unor derive. In total, peste 80 de deputati europeni au angajat mai mult de 10 asistenti locali in 2013, iar unul dintre ei a ajuns chiar la 43.

Situatia este intalnita mai des in tarile din Est. Si irita o serie de parlamentari, precum francezul Gilles Pargneaux, raportor pe acest subiect. Deputatul socialist a atacat subiectul si a adaugat un amendament privind controlul bugetar, prin care cere controale suplimentare din partea PE.

PE avea 1.785 de asistenti parlamentari acreditati si 4.860 de asistenti locali in 2013, o cifra umflata de perioada electorala. Numarul lor s-a redus dupa ultimele alegeri: in prezent sunt 1.716 asistenti pentru 2246 asistenti locali.

Cazul partidelor eurosceptice care folosesc fondurile PE pare cel mai comun.

Parlamentarii polonezi au nu mai putin de 432 de asistenti locali. Majoritatea alesilor din grupul polonez al Conservatorilor si Reformistilor Europeni afiseaza un numar impresionant de asistenti: Aproape toti au peste 15 iar unul dintre ei ajunge la 18.

Aceste practici sunt intalnite si in Romania si Bulgaria, dar la scara mai moderata: Mircea Diaconu are 13 asistenti locali iar in Bulgaria doi deputati au cel putin 11. Si in Lituania majoritatea deputatilor dispun de peste 10 asistenti pe persoana. Unul dintre ei, Antanas Guoga, care este si un star in lumea pokerului, sub numele de Tony G, are nu mai putin de 24 de asistenti locali.