Guvernul va avea in sedinta de miercuri o prima discutie asupra proiectului de lege privind salarizarea bugetarilor, a anuntat premierul Dacian Ciolos. Ciolos a anuntat ca un nou scenariu aflat pe masa guvernului este un proiect de lege care sa vizeze eventuale cresteri de venituri intr-o singura transa, urmand ca viitorul guvern sa propuna o lege pentru o perioada mai lunga.

HotNews.roFoto: Hotnews

Care e diferenta fata de proiectul lasat mostenire de Guvernul Ponta si pe care s-a lucrat pana acum? Proiectul vechi prevedea cresteri graduale ale salariilor bugetarilor, timp de patru ani. Noul proiect anuntat printre randuri de premierul Ciolos ar aduce doar o crestere mai mica a unor categorii de venituri intr-o singura transa, si nu in patru transe anuale. Motivul posibilei abandonari a proiectului vechi este imposibilitatea de a acoperi din incasarile bugetare viitoarele cresteri masive de salarii.

"Avem o data solutia aceasta a mobilizarii resurselor bugetare pana in 2020, limitate asa cum sunt, si sa vedem ce putem face cu ele si sa gandim o lege pe patru ani pornind de la un nivel de salariu minim si de acolo in sus sa vedem ce si unde putem reechilibra lucrurile sau o alta abordare la care ne gandim la fel foarte serios. In masura in care consideram ca nu putem pune pe masa un proiect de lege al salarizarii bugetare realist multianual, cu sanse de aplicare, sa vedem ce putem face in anul care vine, cu resursele pe care stim ca le putem mobiliza prin proiectul de buget pe care il vom propune si sa venim cel putin cu aceasta prima faza a reechilibrarii, urmand sa gandeasca viitorul Guvern, viitorul Parlament, in functie de ce isi asuma si din punct de vedere al politicii bugetare, o continuare a acestei abordari', a spus Ciolos la intalnirea cu reprezentantii Asociatiei Municipiilor din Romania, citat de Agerpres.

Premierul a adaugat ca s-a intarziat prezentarea acestui proiect intrucat actualul Guvern a considerat ca abordarea Executivului anterior in privinta cresterilor salariale nu era realista din punct de vedere al resurselor bugetare.

'Multa lume se intreaba de ce am tot prelungit prezentarea acestui proiect de lege. Pentru ca ceea ce noi am mostenit in Guvern, ceea ce a fost lucrat de Guvernul precedent in anul trecut, noi am considerat ca din punct de vedere bugetar nu este aplicabil. Ambitia proiectului respectiv era mult dincolo de ceea ce bugetul poate sa sustina in anii urmatori, pana in 2020. Nu vorbesc despre utilitatea unei astfel de legi, pentru ca avem nevoie de o lege care sa duca la o reechilibrare si chiar la o regandire a sistemului de salarizare a functiei publice, dar n-as vrea sa venim cu un proiect de lege pe care sa-l adoptam si sa aiba soarta proiectului de lege din 2010, care (...) nu a fost aplicat', a aratat prim-ministrul.

Orice propunere legislativa va fi facuta, in opinia sa, 'ea va merge in sensul unor cresteri ale salariilor pentru anumite categorii tocmai pentru a asigura aceasta reechilibrare'.