55 de institutii de invatamant superior, dintre care 38 de universitati din sectorul public, au importat in Registrul Matricol Unic (RMU), pana la ora actuala, date referitoare la peste 70.000 de studenti din anul I de studii din ciclurile de licenta si master, anunta Ministerul Educatiei, precizand ca procesul de raportare este in plina desfasurare, termenul de finalizare a acestuia fiind 30 septembrie.

30 septembrie este data-limita pentru actualizarea informatiilor privind scolaritatea studentilor, conform reglementarilor la nivel national pentru raportarile oficiale anuale ale MENCS si Institutului National de Statistica, informeaza Ministerul Educatiei intr-un comunicat de presa.

Registrul Matricol Unic (RMU) este un sistem informational electronic care asigura gestiunea integrata a datelor privind studentii universitatilor de stat si particulare din Romania, pentru toti anii universitari si pentru toate ciclurile de studii.

In Registrul Matricol Unic se inregistreaza date personale, date privind scolaritatea studentului, date referitoare la burse studenti si servicii de cazare, respectiv date referitoare la studii preuniversitare si studii universitare anterioare.

Dezvoltarea si implementarea sistemului RMU constituie un demers sustinut de centralizare si standardizare a datelor din sistemul de invatamant superior, in scopul eficientizarii activitatii administrative si imbunatatirii capacitatii de a fundamenta strategii institutionale si politici nationale in invatamantul superior.

Totodata, implementarea sistemului RMU va determina eficientizarea procesului de raportare prin degrevarea efortului institutional de raportare multipla. Aceasta va contribui, in acelasi timp, la cresterea transparentei institutionale, a responsabilitatii universitatilor, precum si a increderii publice in sistemul national de invatamant superior, se arata in comunicat.

"Dupa patru ani de incercari nereusite, marcam in acest moment centralizarea informatizata a datelor din invatamantul universitar. Ce inseamna asta? Transparenta si mobilitatea informatiei, reducerea poverii administrative pentru universitati si imbunatatirea capacitatii de a fundamenta politici nationale, bazate pe accesul la date colectate inteligent", afirma ministrul Educatiei, Adrian Curaj, citat in comunicat.

Registrul Matricol Unic poate fi accesat prin intermediul platformei online Registrul Educational Integrat, care oferă acces la parcursul educaţional şi profesional al unei persoane, prin interconectarea sistemelor de gestiune din sectorul educaţional - învăţământul preuniversitar, învăţământul universitar şi formarea continuă, precum şi a altor sisteme de la nivelul unor sectoare publice de interes.