Circa 20 de activisti ai Greenpeace au protestat, duminica, fata de exproprierile din satul Runcurel, judetul Gorj, in vederea extinderii exploatarii miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, dupa ce peste 130 de familii au primit notificari in acest sens, informeaza Mediafax.

Activistii au protestat pe marginea carierei Jilt Nord din satul Runcurel fata de exproprierea a peste o suta de familii, in vederea extinderii carierei de lignit apartinand Complexului Energetic Oltenia.

Activistilor li s-au alaturat si o parte dintre localnicii care urmeaza sa fie evacuati si sa primeasca in schimbul proprietatilor lor compensatii, despre care spun ca au fost stabilite fara negocieri.

Protestatarii au avut bannere cu mesajul "Dreptate pentru Runcurel", mesajul fiind inscriptionat inclusiv pe un banner de 1.000 de metri patrati care a acoperit un perete al carierei de lignit. Alte mesaje ale activistilor au fost "Despagubiri corecte la Runcurel" si "Ciolos, Premierul Nepasarii, lasa oamenii pe drumuri".

Activiștii Greenpeace își arată solidaritatea cu localnicii din Runcurel, care urmează să fie expropriați abuziv pentru...

Posted by Greenpeace Romania on Sunday, April 3, 2016

"Oamenii din Runcurel au primit de Craciun notificari de expropiere prin care li s-a dat un termen de 30 de zile sa elibereze terenurile. Nu a venit nimeni de la CEO sau de la Primarie sa le spuna oamenilor ce se va intampla cu ei, daca le sunt construite alte case, daca vor primi despagubiri cu care sa isi poata reface traiul in alta parte. In aceste conditii, consideram foarte grava atitudinea nepasatoare a Guvernului, care a dat unda verde exproprierii", a declarat Ionut Apostol, director de campanii in cadrul Greenpeace.

Decizia de a protesta a fost luata dupa ce, la sfarsitul lunii ianuarie, reprezentantii organizatiei de protectie a mediului i-au solicitat premierului Dacian Ciolos revocarea Hotararii de Guvern nr. 960 din 9.12.2015, care permite exproprierea a 134 de gospodarii din Runcurel, pentru "Deschiderea si punerea in exploatare a carierei Jilt Nord la o capacitate de 4,5 milioane de tone pe an lignit".

Guvernul a adoptat, in decembrie 2015, hotararea de extindere a carierei de lignit Jilt Nord pe teritoriul comunei Matasari, pentru alimentarea Termocentralei Turceni, considerand ca operatiunea este de utilitate publica.

Compania beneficiara - CEO - va plati proprietarilor de terenuri un pret stabilit unilateral, considerat de localnici prea mic pentru a le permite refacerea unor gospodarii in alte zone. Banii pentru compensatii vin de la bugetul de stat.