Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Washington, ca Romania are o serie de realizari in domeniul securitatii nucleare care trebuie recunoscute, punctand ca tara noastra aplica cele mai stricte reguli pentru gestionarea si manipularea materialelor nucleare, transmite Agerpres.

"Romania are o serie de realizari in domeniul securitatii nucleare care trebuie recunoscute si asumate ca atare. (...) Acestea reprezinta suficiente motive pentru a fi cu adevarat mandri de conduita noastra si suntem convinsi de perspectivele pentru dezvoltarea in continuare a programului nuclear romanesc in conformitate cu cele mai inalte standarde in domeniul securitatii si sigurantei nucleare", a spus Iohannis, subliniind ca a evidentiat la Summitul securitatii nucleare acest aspect, citat de Agerpres.

El a precizat ca a transmis in cadrul summitului ca tara noastra este determinata si angajata in respectarea standardelor si a obligatiilor care ii revin in domeniul securitatii nucleare.

"Am confirmat sprijinul pentru initiativa SUA de continuare a procesului privind intarirea securitatii nucleare la nivel global, inclusiv prin pastrarea retelei de reprezentanti nationali ai celor 53 de tari participante. Am exprimat disponibilitatea Romaniei de a continua sa participe activ la acest proces", a adaugat Iohannis.

El a amintit ca Romania este parte la toate conventiile ONU privind securitatea nucleara si are o cooperare buna cu Agentia Internationala pentru Energie Atomica.

"Tara noastra aplica cele mai stricte reguli pentru gestionarea si manipularea materialelor nucleare, dar si pentru combaterea traficului ilicit cu astfel de materiale si mai ales a terorismului nuclear", a afirmat seful statului.