Guvernul belgian si sindicatele politistilor care cer o securitate sporita pe aeroporturile belgiene dupa atentatele de la Bruxelles au ajuns la un acord vineri seara, situatie ce permite redeschiderea aeroportului international Zaventem, a informat un responsabil sindical, citat de AFP, transmite Agerpres.

Redeschiderea partiala a ghiseelor de check-in intr-o cladire provizorie si primele zboruri cu plecare de pe Zaventem ar putea sa nu intervina inainte de duminica a afirmat purtatoarea de cuvant a companiei Brussels Airport, Florence Muls.

"Exista un acord, fara ezitare, din partea celor patru sindicate ale politistilor" care au obtinut intariri in personal si materiale pentru toate aeroporturile din Belgia, a declarat un responsabil al SLFP-Police, Vincent Gilles, la finalul unei sedinte de criza cu reprezentanti ai ministrului de interne Jan Jambon.

Redeschiderea aeroportului Bruxelles-Zaventem, "pregatit tehnic" inca de joi pentru reluarea partiala a activitatii sale, a fost suspendata in asteptarea acestui acord, dupa ce sindicatele politistilor au amenintat cu greva daca nu obtin masuri de securitate suplimentare.

Principala revendicare a sindicatelor de politisti a fost garantarea controlului sistematic al tuturor pasagerilor si bagajelor acestora la intrarea in aeroport. Vincent Gilles a informat ca au avut "90%" castig de cauza, obtinand ca aceste controale sa aiba loc inainte de trecerea zonei vamale rezervate numai pentru pasagerii care se imbarca.

Liderul sindical a subliniat ca aeroportul, inchis dupa atentatele de pe 22 martie, se va redeschide "in urmatoarele zile". Acum este "o decizie politica", a precizat el.