Pretul caselor din Marea Britanie au crescut in cel mai alert ritm din ultimul an, cumparatorii grabindu-se la tranzactii pentru a evita o majorare a unei taxe de timbru, scrie The Telegraph.

Case londonezeFoto: Captura YouTube

Indicele national al preturilor locuintelor elaborat de Nationwide arata ca pretul unei case britanice medii a fost in martie cu 5,7% mai mare in comparatie cu aceeasi luna din anul trecut, cel mai mare ritm de crestere din februarie 2015 si pana acum.

Costul mediu al unei casa a trecut prima oara de 200.000 de lire (250.000 de euro), atingand nivelul de 200.251 lire, fata de 196%.930 de lire in februarie.

Economistul-sef al Nationwide, Robert Gardner, a atribuit cresterea faptului ca achizitiile au fost devansate de cumparatori pentru a evita taxa de timbru pe a doua locuinta ce a intrat in vigoare vineri.

Noile rate ale taxelor de timbru, ce se aplica si caselor cumparate pentru a fi inchiriate, inseamna ca taxa pentru o casa de 250.000 de lire sare de la 2.500 la 10.000 de lire.

Expertii spun ca, desi scumpirile pot incetini pentru un timp, reducerea somajului, cresterea salariilor, creditele ieftine si oferta redusa vor duce in continuare preturile in sus.

Potrivit Royal Institute of Chartered Surveyors, numarul caselor scose la vanzare ramane aproape de minimul ultimilor 30 de ani.