Primarul suspendat al sectorului 2 din Capitala, Neculai Ontanu, arestat pentru luare de mita, ramane in rest preventiv au decis vineri dimineata Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), transmite Digi 24. Astfel, ICCJ i-a respins contestatia lui Ontanu la decizia data de Curtea de Apel Bucuresti. In arest preventiv raman si avocata Loredana Radu si secretarul Consiliului Local al sectorului 2, Toma Sutru, anchetati pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani, respectiv luare de mita. Decizia este definitiva.

Neculai Ontanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile in data de 25 martie, fiind acuzat ca a luat mita un teren de 1.500 de metri patrati in valoare de 4,2 milioane de euro. In acelasi dosar, judecatorii au mai dispus arestarea avocatei Loredana Radu, fost aparator al lui Victor Ponta, aceasta fiind acuzata de complicitate la luare de mita si spalare de bani, dar si a lui Toma Sutru, secretar al Consiliului local al Sectorului, dosarul avand noua volume.

Potrivit DNA, in perioada 2006 - 2007, Neculai Ontanu a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoana, beneficiar al unor drepturi litigioase (denuntator in cauza), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, in conformitate cu prevederile Legii 18/1991.

"Dupa emiterea titlului de proprietate, Neculai Ontanu a primit o suprafata totala de teren de 1.500 mp, situata pe strada Barbu Vacarescu, care a fost transferata de catre denuntator, in mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vanzare - cumparare fictive, catre suspecta Radu si o alta persoana, interpusi indicati de edil. In baza acestei solicitari, la 13 noiembrie 2007, s-au incheiat, la acelasi notariat public, doua contracte de vanzare-cumparare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafete de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Vacarescu catre persoana respectiva si asupra unei suprafete de 1.000 mp din acelasi lot catre suspecta Radu", sustin procurorii.

Pretul prevazut, conform DNA, in contractul incheiat cu persoana respectiva a fost de 500 euro/mp, adica valoarea minima conform Ghidului cu preturi orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (pret total 250.000 euro).

"In contractul incheiat cu Loredana Radu a fost prevazut un pret de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro/mp (pret total 50.000 euro). Cu privire la modalitatea de plata s-a mentionat in ambele situatii ca s-ar fi platit un avans de 5.000 euro la o data neprecizata, iar diferenta s-ar fi achitat in numerar in ziua incheierii contractului. In realitate, nu s-a achitat nicio suma de bani, cele doua contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate in contul mitei promise primarului Ontanu, la indicatia acestuia. Suprafata de teren respectiva era cuprinsa in titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Ontanu si avea o valoare de piata de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revandut de cei doi intermediari, la scurt timp, dupa finalizarea tranzactiilor fictive", au constatat anchetatorii.