Iohannis vrea infiintarea unui Muzeu al Evreilor si Holocaustului si transformarea Romaniei intr-un centru regional in ceea ce priveste asumarea trecutului

de Red. Stiri     HotNews.ro
Joi, 31 martie 2016, 19:30 Actualitate | Esenţial


Presedintele Klaus Iohannis sprijina infiintarea in Romania a unui Muzeul al Evreilor si Holocaustului si transformarea tarii intr-un centru regional pentru combaterea antisemitismului si xenofobiei, conform unei declaratii facute joi la Muzeul Holocaustului din Washington.

Iohannis vrea infiintarea in Romania a unei structuri educaționale adresate funcționarilor, politicienilor, diplomaților si angajatilor din structurile de ordine și siguranță publică, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului.

Iohannis a atras atentia in declaratia de presa de dupa vizitarea Muzeului ca "evoluțiile din spațiul european din ultima vreme scot la suprafaţă, din păcate, derapaje xenofobe şi derapaje rasiste".

Citeste declaratia integrala a lui Klaus Iohannis:

"Este pentru prima dată când vizitez Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington și trebuie să vă spun că m-a impresionat profund. Am dorit să aduc, personal, un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului și să exprim recunoștința mea pentru activitatea acestei instituții de renume mondial.

Am remarcat aici contribuţia deosebită a României prin colecțiile arhivistice şi alte piese istorice relevante, pentru ca tabloul Holocaustului să fie cât mai fidel redat. Am fost foarte bucuros să constat că administrația Muzeului este extrem de mulțumită de aportul țării noastre.

Suntem în anul în care România deține președinția Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. După Memorialul ”Yad Vashem”, aceasta este a doua instituție de prestigiu din domeniu pe care o vizitez în decurs de o lună şi asta nu este o coincidenţă.

Cele două vizite reprezintă un semnal foarte important pe care România îl transmite.

În primul rând, suntem foarte hotărâți în asumarea propriului trecut, a onorării memoriei victimelor Holocaustului și luptei împotriva manifestărilor antisemite și xenofobe.

În al doilea rând, așa cum am subliniat și în discuțiile pe care le-am purtat cu conducerea Muzeului, vreau să fructificăm potențialul extraordinar pe care ţara noastră îl are de a se profila ca un centru regional performant şi pregătit să combată orice formă de antisemitism, xenofobie, discriminare şi ură. Am amintit despre progresele pe care ţara noastră a reușit să le facă într-un timp extrem de scurt și despre legislația în domeniu, una dintre cele mai avansate în spațiul european. Vreau să spun clar că nu ne vom opri aici.

România este decisă să devină un centru regional în ceea ce privește asumarea trecutului și consolidarea educației în rândul tinerilor, precum și instruirea pentru democrație prin cunoașterea realităților Holocaustului.

De asemenea, în întâlnirea cu conducerea Muzeului, am vorbit despre prioritățile pe care România şi le-a asumat la preluarea mandatului președinției Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului. Le-am spus  partenerilor americani că sunt pe deplin hotărât să sprijin înființarea în România a unui Muzeu al Evreilor și Holocaustului şi aici vorbesc despre o instituție adevărată, organizată la cele mai avansate standarde în materie, nu mă refer la o casă memorială sau la alte inițiative lăudabile dar foarte mici. În viitor, contez mult pe sprijinul conducerii Muzeului de la Washington pentru schimbul de experiență și expertiza relevantă pentru a duce la bun sfârșit inițiativa românească.

Am subliniat, totodată, că antisemitismul și xenofobia riscă să se instaleze în mod ”natural” într-o atmosferă a lipsei de securitate.

Evoluțiile din spațiul european din ultima vreme scot la suprafaţă, din păcate, derapaje xenofobe şi derapaje rasiste.

De aceea, cred că aceste lucruri trebuie să mobilizeze factorii de decizie şi cetățenii, să creeze un nou impuls, în special în domeniul educației pentru şi despre valorile democratice.

În acest sens, am lansat ideea organizării unei structuri educaționale instituționalizate pentru cursuri și training-uri pentru funcționari, oameni politici, diplomați, personalul din structurile de ordine și siguranță publică, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a discriminării, a urii.

În final, vreau să mulțumesc Muzeului pentru călduroasa primire, pentru disponibilitatea la colaborare şi pentru faptul că într-adevăr am găsit aici oameni care apreciază în mod expres şi deosebit colaborarea cu experţii din România."
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2703 vizualizari

 • -18 (28 voturi)    
  o initiativa extraordinara (Joi, 31 martie 2016, 20:01)

  de-departe-vin [utilizator]

  planul presedintelui Iohannis este extraordinar de binevenit pentru refacerea unei imagini pozitive a Romaniei in lume. asemenea initiativa aduce un enorm aflux de simpatie si respect pentru tara care o practica. nimic nu poate fi mai binevenit pentru noi acum, din toate punctele de vedere. bravo presedintelui Iohannis. tace si face.
  • +5 (15 voturi)    
   Ce face? (Joi, 31 martie 2016, 23:50)

   Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui de-departe-vin

   Ceva moale si aburind pe onoarea tarii noastre?
   Poate tie-ti place sa faci pe sluga preaplecata, dar eu nu.
   • -3 (7 voturi)    
    Si cum isi manifesta Gigel demnitatea (Vineri, 1 aprilie 2016, 8:38)

    Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Gigi-al-mai-tare

    sluga la rusnaci ? E vorba de a fi partener loial si de a-ti asuma trecutul atat cu cele bune cat si cu cele rele. Simplu chiar si pentru o primitiv nationalisto mononeuronala gandire
   • -2 (4 voturi)    
    onoarea (Vineri, 1 aprilie 2016, 14:31)

    minrest [utilizator] i-a raspuns lui Gigi-al-mai-tare

    Crimele care ne apasa constiinta ne-au stirbit onoarea, ce face acum Presedintele si altii ne reface onoarea. Bravo Iohannis.
    • 0 (4 voturi)    
     n-am savarsit nici o crima..... (Vineri, 1 aprilie 2016, 15:36)

     oxxxxxyyyyya [utilizator] i-a raspuns lui minrest

     sunt minciuni evreesti,pt. a culpabiliza la gramada ,fara discernamant, omenirea, in scopul savarsiri de afaceri murdare peste tot in lume.
     p.s.1. a se vedea afacerile cu truica

     p.s.2.pe cand un muzeu al crimelor bolsevice, stiind ca promotorii bolsevismului au fost politrucii evrei din europa.
 • +17 (25 voturi)    
  Asta l-a impresionat ? (Joi, 31 martie 2016, 20:27)

  Hanonim [utilizator]

  Autostrazile ? Zgarie norii ? Aeroporturile ? Sistemul sanitar ? Universitatile ? etc etc.
  Astea nu l-au impresionat ?
  Ceva pentru prezentul si viitorul acestui popor il intereseaza ? Sau doar trecutul altora.
 • +17 (33 voturi)    
  Domnule Iohannis, (Joi, 31 martie 2016, 20:32)

  CezarN [utilizator]

  Tara pe care o conduceti a suferit ea insasi teroarea crimelor in masa si are victime nevinovate neplanse si eroi nerecunoscuti si necunoscuti datorita ciumei rosii numite comunism aduse in tara de tancurile sovietice pe care se aflau multi evrei care au condus inceputurile genocidului a adresa poporului roman.
  Orice popor isi are dreptii lui, morti nevinovati, victime ale nebuniei unora sau altora. Toti merita cinstiti si memoria lor pastrata, insa, iertati-ma, nu vad de ce i-am plange pe altii atat de slugarnic si nedemn INAINTE de ai plange pe ai nostri si de a le face dreptate fie si postmortem. Nu credeti ca sunteti penibil si odata cu dumneavoastra atrageti si Romania si pe noi in penibil? Oare nu vedeti ca slugarnicia dvs este atat de mare incat compromite demersul in sine?

  Un presedinte mare - Basescu - s-a incurcat cu licuriciul mare(SUA), un presedinte mic(Iohannis), se incurca cu micul licurici.
  • 0 (6 voturi)    
   Mic licurici? (Joi, 31 martie 2016, 23:52)

   Gigi-al-mai-tare [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   De cind micul licurici il detine pe cel mare?
   Nu cumva ai cam incurcat borcanele aici?
  • +2 (4 voturi)    
   Victimele comunismului (Vineri, 1 aprilie 2016, 13:04)

   Alex-ya [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   Un muzeu al victimelor comunismului pe cand, D-le Presedinte? ...Sau tot ce-i din afara e mai valoros?
 • +9 (23 voturi)    
  Johaniis (Joi, 31 martie 2016, 20:39)

  Snitzelvienez [utilizator]

  Ar trebui sa infiinteze o comisie independenta sa verifice daca a fost sau nu holocaust in Romania..exista martirii mincinoase si aspecte istorice ce contrazic versiunea oficiala
 • +7 (19 voturi)    
  Ordinul se executâ,nu se discutâ ! (Joi, 31 martie 2016, 20:41)

  Venier [utilizator]

  Asumâm,executâm,caci "capul plecat sabia nu-l taie" etc.
 • +26 (26 voturi)    
  Dom'profesor, (Joi, 31 martie 2016, 20:45)

  TeoPaduraru1 [anonim]

  ...dar un muzeu al comunismului, cand facem in Bucuresti?

  Nu de alta dar astia micii nu stiu mai nimic, ca si strainii de altfel. Si avem ce sa aratam, nu ne-am plictisit in comunism.
  • +16 (16 voturi)    
   Absolut de acord! (Joi, 31 martie 2016, 22:15)

   Leul in iarna [utilizator] i-a raspuns lui TeoPaduraru1

   Aș adăuga că ar fi bine ca ÎNCHISOAREA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE de Ion Ioanid să fie studiată la școală. Foștii deținuți politici sunt încă incriminați conform unor sentințe date de niște tribunale criminale. Nepoții mei habar nu au de ce s-a întâmplat în România în anii 1947-1964 pentru că încă nu se iau în seamă crimele comise împotriva umanității de către haita lui Dej. Faptul că au fost condamnați doi torționari din acele timpuri nu înseamnă mare lucru atâta timp cât sentințele tribunalelor poporului încă mai sunt valabile pentru un numâr de persoane care au posibilitatea să se exprime public împotriva unor martiri ai neamului așa cum este Mircea Vulcănescu.
 • +23 (29 voturi)    
  Domnule Presedinte iar te grabesti ?? (Joi, 31 martie 2016, 21:02)

  andreesanu [utilizator]

  Dupa Istambul vii iar cu promisiuni si pentru muzeu al holocaustului ??
  Un pogrom la Iasi e una !!!,un holocaust e alta !!!, sa clarificam problema odata ,sa nu ne punem cenusa in cap pentru ce n-am facut noi !!!.
  Americanii au exterminat 95% din populatia vechii AMERICI si nu-i acuza nimeni de exterminarea acelei populatii.Romanii n-au exterminat evreii eu am trait impreuna cu evreii ,am invatat in scoala cu ei si niciodata nu ne-am certat macar.
  Am intilnit evrei in America de sud pot da nume care poarta amintiri frumoase Romaniei ,au trait in Sulita
  de Botosani ,unii erau de linga Hotin ,altul de la Tighina ,cu ajutorul romanilor au plecat ,mai traiau inca in 2014 aceia care traise in Romania mare !!
  • -10 (10 voturi)    
   Cum domnule ? (Vineri, 1 aprilie 2016, 6:49)

   batmanss [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   De holocaustul din România nu ati auzit ? Ca ne este rusine si groaza sa-l menționam in manualele de istorie e alta treaba . Romanii au măcelărit sute de mii de evrei si țigani cu o cruzime nemaintalnita si într-un timp record care i-a uimit si pe nemti. Pentru asta poporul roman trebuie sa-si ceara scuze si sa ne învătam tinerii sa nu repete aceleasi greșeli.
   http://m.digi24.ro/Stiri/Digi24/Special/23+august/Holocaustul+romanesc+300+000+de+evrei+au+murit+in+genocid
  • +2 (4 voturi)    
   Europenii (Vineri, 1 aprilie 2016, 8:52)

   Getodac_ [utilizator] i-a raspuns lui andreesanu

   Colonizatorii europeni au exterminat populatia nativa, iar bogatiile furate timp de secole au luat drumul Regatului Unit.
 • +7 (15 voturi)    
  muzee & moschee (Vineri, 1 aprilie 2016, 1:24)

  ras-putin [utilizator]

  Cel mai bine sa puna muzeul linga viitoarea moschee. Sa vezi multi-culturalism dup-aia.
 • +9 (9 voturi)    
  Da' despre (Vineri, 1 aprilie 2016, 8:27)

  aniod [utilizator]

  eroii romani morti si ingropati in gropi comune in Cimitirele eroilor sovietici, nu vreti sa vorbiti?
  Un centru regional al romanilor deportati in Siberia, nu credeti ca ar fi mai nimerit?
  Sunt mult mai numerosi deportatii in Siberia, de ce sa nu le facem, in amintire, un centru de studiu si monument?
  Amintesc ca dupa al doliea razboi mondial, au fost deportati alaturi de romanii basarabeni, sasi din Transilvania, tineri buni de munca, fara vreo vina.
 • +5 (5 voturi)    
  Pe vrema ailaltă, pe la începuturi ... (Vineri, 1 aprilie 2016, 10:55)

  Lomecuza [utilizator]

  ... românii erau obligaţii să citească şi să cunoască Cursul scurt de istorie a PCUS (Partidul Comunist al Uniunii Sovietice, pentru cine este habarnist).

  Alte măşti, aceeaşi piesă.
 • -1 (5 voturi)    
  muzee și centre.. (Vineri, 1 aprilie 2016, 13:20)

  dragobete [utilizator]

  cetateanul kw johannis a mers la licuriciul cel mare....pentru a-i înmâna cartelele prepaid lăsate de Bush junior...prin 2003..sunt expirate si le-a preluat pe urmatoarele...el poate..folosi....pentru Noi...pregătesc o interzicere....În privinta muzeelor si centrelor regionale....recomand sa promită și un Muzeu al lui Hitler și unul al lui Stalin...la Bucuresti...cu centre regionale pe masura... și avem tot tacâmul....Nu aveți impresia ca....Romania este pregătită....Pas cu Pas....sa devină Noul Israel....vai de capul lui de preș....e...dinte...jenant....Vae Victis!
 • +1 (1 vot)    
  Israel sau America (Vineri, 1 aprilie 2016, 16:38)

  Ion Zapada [utilizator]

  Pana la urma asta s-a dus in America sau in Israel ???

  Nu de alta dar nu pres ii aud pe nemti sa tipe cu Holocaustul cand vorbim de America.

  Acum imi este foarte ambiga fraza " transformarea Romaniei intr-un centru regional in ceea ce priveste asumarea trecutului"...concret, ce vrea nenea Klaus???
  Si care trecut mai exact, ala incepand cu Decebal? ala incepand cu Stefan cel mare, ala incepand cu Cuza..care fratioare???

  Acum am priceput, facem moschee pentru musulmani, facem si muzeu (apropo, de ce nu sinagoga?!) pentru evrei si gata ne-am asigurat pacea pe vecie, ne ascundem in catedrala lui Daniel ca sa nu crapam cu totul.
 • 0 (0 voturi)    
  ...... (Vineri, 1 aprilie 2016, 20:26)

  ak33 [utilizator]

  De Fantana Alba nu spuneti nimic dle presedinte? Sa va fie rusine...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by