Mai multe organizatii media din Moldova cer abrogarea articolelor dintr-o lege care permite citirea mailurilor si blocarea site-urilor

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 31 martie 2016, 18:57 Actualitate | Esenţial

Un grup de organizatii media din Republica Moldova cere excluderea articolelor legislative care permit blocarea site-urilor, verificarea email-urilor, sms-urilor si obliga operatorii sa stocheze datele utilizatorilor.

Guvernul de la Chisinau a votat miercuri un proiect de lege prin care operatorii de telefonie si Internet sunt obligati sa stocheze si arhiveze datele utilizatorilor pentru o perioada de 6 - 12 luni, sa blocheze accesul la anumite site-uri si permit autoritatilor sa verifice email-urile, mesajele sms sau cele expediate prin aplicatii de mesagerie (Viber, WhatsApp, Telegram etc).

Aceste modificari legislative au scopul declarat de a combate pornografia, terorismul si violenta, insa comporta riscuri majore de a institui o cenzura a Internetului si limiteaza drepturile cetatenilor, sustin semnatarii declaratiei.

Sunt puse sub semnul intrebarii urmatoarele articole:
  • art. 133 din Codul de procedura penala va permite citirea email-urilor, dar si altor "mesagerii textuale" (ex: Viber, Telegram, Skype, WhatsApp);
  • art. 247 din Codul Contraventional al Republicii Moldova prevede introducerea unor obligatii pentru operatorii de Internet (ex: Starnet, Orange, Moldcell etc), prin care acestia vor fi obligati sa filtreze si sa ahriveze traficul ce trece prin propria retea, dar si sa blocheze IP-urile serverelor, pe care sunt stocate diferite site-uri;
  • art. 7 din Legea privind prevenirea si combaterea criminalitatii informatice prevede obligatii pentru furnizorii de servicii sa conserveze traficul de telefonie fixa si telefonie mobila de la 180 zile la 1 an, iar traficul de Internet - 6 luni. Aceste prevederi vor creste considerabil costurile intretinerii afacerilor operatorilor de telefonie mobila sau servicii Internet si impun obligatii improprii operatorilor de telefonie si de servicii Internet.
"Consideram ca modificarile respective contravin standardelor europene prinvind neutralitatea si libertatea Internetului si ar veni sa inaspreasca cenzura si sa permita abuzuri, prin care sa fie blocate site-urile incomode politic (ex: Coreea de Nord, China, Rusia etc)", se arata in declaratia publicata de agora.md.

Lista semnatarilor:

1. BATI - Biroul de Audit al Tirajelor si Internetului
2. StarNet
3. Interact Media (Agora, EA.md)
4. Miraza (UNIMEDIA)
5. Site-ul de stiri pentru tineri #diez
6. Privesc.EU
7. Ziarul National
8. Centrul de Investigatii Jurnalistice si portalul Anticoruptie.md
Material sustinut de Banca Transilvania

Startup ce finanteaza afacerile mici, lansat de Banca Transilvania. Povestea BT Mic si ce trebuie sa faca antreprenorii pentru a obtine banii

Grupul Financiar Banca Transilvania a lansat BT Mic, companie dedicata finantarii afacerilor mici, prin care vor fi acordate finantari antreprenorilor care au o cifra de afaceri anuala de pana la 1 milion de lei, indiferent de domeniul de activitate. Imprumuturile sunt oferite daca firmele au cel putin 3 luni de activitate economica.

423 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version