Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a fost nominalizata miercuri de catre eurodeputatul Siegfried Muresan, vicepresedinte al Comisiei pentru bugete din Parlamentul European, pentru Premiul Cetateanului European al Anului 2016, se arata intr-un comunicat de presa postat pe blogul europarlamentarului. Acesta isi motiveaza propunerea aratand ca, prin verdictele Comisiei de Etica si prin luarile publice de pozitie ale membrilor sai, aceasta a fost, in ultimii ani, "unul dintre putinii aparatori din Romania ai valorilor etice si integritatii academice".

"Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti s-a manifestat, in momente de puternice presiuni politice si media, ca un veritabil aparator al valorilor eticii si al integritatii academice din invatamantul universitar european. Prin verdictele de plagiat pe care le-a exprimat, in conformitate cu standardele academice europene, pentru lucrarile de doctorat ale mai multor demnitari romani, inclusiv a unui prim-ministru in functie, Comisia de Etica si-a aratat atasamentul fara echivoc fata de valorile care guverneaza sistemul academic european. Mai mult decat atat, actiunile sale au devenit adevarate acte de curaj pentru ca au fost facute sub presiune politica in conditiile in care autoritatile executive, inclusiv ministerul de resort, au operat pe loc mai multe schimbari legislative pentru a impiedica pronuntarea unor verdicte cu valoare juridica. Comisia de Etica a luat o pozitie ferma in cazul detinutilor, majoritatea provenind din sfera politica si publica, ce au beneficiat de o reducere a pedepsei cu inchisoarea de 30 de zile pentru fiecare lucrare stiintifica publicata, in conformitate cu legislatia in vigoare, si a cerut abrogarea acestor prevederi legale", scrie eurodeputatul Siegfried Muresan in argumentarea care insoteste nominalizarea.

"Intr-o societate in care institutii publice a caror functionare a fost subrezita de coruptie, dar care astazi a devenit un etalon in lupta anticoruptie din regiune, Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti s-a inscris in randul putinilor, dar curajosilor aparatori ai valorilor democratice europene", se mai arata in argumentarea nominalizarii.

Premiul Cetateanului European al Anului este acordat de Parlamentul European anual, incepand cu 2008. Prin aceasta initiativa, sepremiaza activitatile si initiativele realizate de cetateni, grupuri, asociatii sau organizatii, care, prin actiunile lor de zi cu zi, promoveaza valorile consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care au demonstrat un angajament remarcabil pentru promovarea unei mai bune intelegeri reciproce si a unei integrari mai puternice in randul cetatenilor statelor membre si care au facilitat cooperarea transfrontaliera sau transnationala pe termen lung in vederea consolidarii spiritului european.

Fiecare membru al Parlamentului European are dreptul sa nominalizeze anual o singura persoana, grup, asociatie sau organizatie. Castigatorii sunt decisi de catre o comisie speciala desemnata de Parlamentul European, se arata in comunicatul de presa citat.

Printre castigatorii premiului se numara Andrei Plesu (2014), Societatea "Timisoara" (2014) si Ioana Avadani (2013).