Aproximativ 200 de medici au pichetat joi, intre orele 12:00 - 14:00, sediul Ministerului Muncii, cerand aplicarea prevederilor Legii 284/2010 privind salarizarea unitara si in sanatate, in sensul reincadrarii personalului avand ca valoare de referinta salariul minim brut pe economie de 1.250 de lei, anunta Mediafax.

O delegatie a Federatiei Sindicale Hipocrat si Sindicatului Promedica a fost primita de un Secretar de Stat al Ministerului Muncii, vorbindu-se despre timpul de garda din spitale, iar consilierul i-a asigurat ca va organiza niste controale, avand in vedere ca este ilegal timpul de lucru in plus.

"Media europeana lunara permisa, cu garzi cu tot, este de 140-160 de ore, iar ei fac in medie peste 200 de ore. Asta din cauza lipsei de personal", au declarat pentru Mediafax reprezentantii sindicatelor. In ceea ce priveste tergiversarea proiectului noii legi a salarizarii unitare, reprezentantii Ministerului Muncii le-au explicat sindicalistilor ca nu au primit la timp draft-ul de la Ministerul Sanatatii.

De asemenea, medicii mai cer acordarea tuturor sporurilor, calculate la salariul efectiv, precum sporul de conditii deosebite de munca, sporul de doctorat; respectarea normei de munca si a timpului de munca si de repaus pentru toate categoriile de personal din Sanatate, prin reducerea pana la eliminare a deficitului de personal; asigurarea in regim gratuit si prioritar a serviciilor medicale acordate personalului angajat in sistemul de sanatate, cresterea valorii decontate pentru serviciile medicale din spitale, ambulator si medicina de familie.

Totodata, sindicalistii sustin ca "lipsa personalului din sistemul sanitar duce la o norma de munca efectiva mare iar timpul de repaos si de refacere fiind mult mai redus decat timpul de munca".

Peste 12.000 de angajati din sistemul sanitar din toata tara au protestat intre 21 si 27 martie prin greva de tip japonez. Potrivit calendarului prezentat de sindicalisti, pe 7 aprilie, de Ziua Mondiala a Sanatatii va avea loc pichetarea Ministerului Sanatatii, iar pe 11 ¬ 17 aprilie va fi Greva de Avertisment, cu incetarea activitatii timp de doua ore. Daca pana atunci revendicarile sindicalistilor nu vor fi solutionate, pe 18 aprilie medicii vor declansa Greva Generala, cu sustinerea unei treimi din activitatea medicala si asigurarea urgentelor.