Salvati Copiii Romania arata, intr-un comunicat de presa remis HotNews.ro, ca sustine legea darii in plata, dar solicita decidentilor anumite garantii care sa protejeze drepturile copiilor si tinerilor si pe cel al familiei, pentru a preintampina anumite situatii nefericite in care familiile pot fi puse. Organizatia arata ca pozitia sa transmisa in data de 23 de martie a fost interpretata gresit.

Amintim ca, la acea data, Salvati Copiii avertiza ca, adoptata in forma sa actuala, fara o metodologie responsabila, legea darii in plata "vulnerabilizeaza o data in plus categoriile sociale aflate in situatii de dificultate, in special cele nevoite sa isi creasca si ingrijeasca in conditii locative improprii copiii".

Redam integral comunicatul de presa transmis de Salvati Copiii Romania

"Salvati Copiii Romania doreste sa semnaleze interpretarea gresita a pozitiei sale cu privire la proiectul de lege al darii in plata.

Organizatia Salvati Copiii sustine legea darii in plata, dar solicita decidentilor anumite garantii care sa protejeze drepturile copiilor si tinerilor si pe cel al familiei, pentru a preintampina anumite situatii nefericite in care familiile pot fi puse. Asa cum era indicat in comunicatul de presa transmis miercuri, 23 martie, intentia Organizatiei a fost aceea de 'a atrage atentia asupra faptului ca proiectul de lege in cauza are potentialul negativ de a vulnerabiliza categoriile sociale aflate in situatii de dificultate, in lipsa unei metodologii responsabile'.

Din acest motiv, Salvati Copiii Romania considera ca aceasta propunere legislativa trebuie insotita de argumente responsabile, prin indicarea modului in care ea sustine viata de familie, apara interesul superior al copilului si contribuie la reducerea si prevenirea saraciei in Romania. Legea trebuie insotita de o analiza a impactului pe care il va avea asupra interesului superior al copilului.

Este evident faptul ca darea in plata ar putea fi solutia pentru unele familii aflate in imposibilitatea de a-si onora obligatiile bancare. Insa nu este mai putin adevarat ca acest act normativ, in forma actuala lipsit de orice referire la familie si copil, are potentialul de a afecta siguranta sociala a mii de familii care ar putea sa-si piarda unica locuinta. Din acest motiv, Salvati Copiii a cerut Parlamentului Romaniei sa dubleze masura darii in plata cu garantii suplimentare si sprijin real pentru familiile care vor ramane fara locuinta si, respectiv, cu o strategie clara de intarire si diversificare a programului national 'Prima casa'.

Desi scopul proiectului este sa asigure 'protejarea dreptului la locuinta familiala a debitorului', documentul nu include o analiza clara a modului în care vor fi evaluate conditiile de creditare in vederea cumpararii de locuinte, nici cate dintre familiile de tineri vor putea sa indeplineasca aceste conditii si ce masuri de sprijin si monitorizare vor fi avute in vedere pentru familiile cu copii, care vor alege transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat.

In acest context, aplicarea legii ar putea genera o serie de consecinte negative precum: inasprirea conditiilor de creditare ipotecara, cresterea varstei medii la care se poate accesa un credit, impunerea unui avans de cel putin 30-40%, sau chiar disparitia programului 'Prima Casa', ce si-a dovedit utilitatea sociala in ultimii ani, prin numarul foarte mare de credite.

Speram ca intentia Organizatiei Salvati Copiii, de a aduce in discutie consecintele sociale ale unei legi de o asemenea importanta, sa fie in mod corect inteleasa, atat de catre cei in cauza, pentru care legea reprezinta un beneficiu firesc, cat si de catre oamenii politici."