Luni seara a sosit la Timisoara cel de-al doilea vaporetto, botezat de primarul Nicolae Robu 'Burebista', dupa ce saptamana trecuta a ajuns 'Decebal', iar pana in vara vor urma altele cinci, potrivit Agerpres.

In primii cinci ani transportul naval pe raul Bega pentru cetateni in scop turistic sau pentru deplasari cotidiene va fi gratuit, pentru a incuraja transportul urban cu acest mijloc nepoluant.

'Acum a sosit si cel de-al doilea vaporas, 'Burebista'. De fapt, acest al doilea vaporetto a fost terminat primul, la Galati, dar si-a asteptat randul la un trailer pentru a fi transportat la Timisoara. Astfel se face ca 'Burebista' a ajuns dupa 'Decebal'. Fiecare ambarcatiune are o capacitate de 50-70 de locuri. Sunt albe in exterior, iar interiorul este extrem de elegant', a declarat luni seara, pentru AGERPRES, primarul Nicolae Robu.

Viitorii conducatori ai ambarcatiunilor s-au instruit la Galati, printre ei numarandu-se si seful Directiei Tehnice din cadrul Primariei Timisoara, Culuta Chis, care a obtinut brevetul.

Cele sapte vaporase care vor asigura transportul pe Bega vor purta numele unor personalitati istorice date de edil: Burebista, Decebal, Traian, Glad, Huniade, Savoya si Virgil Economu.

'Nu avem voie sa ne ignoram istoria, iar marile personalitati trebuie aduse in memorie, pentru ca riscam sa ii uitam pe cei care ne-au dat un nume (...). Sper ca ele sa ajunga cat mai repede in oras', argumenta Robu numele date ambarcatiunilor.

Primaria Timisoara estimeaza ca peste 15.000 de persoane vor utiliza anual ambarcatiunile pentru transportul in comun.

In zona Uzinei Electrice si a Podului Modos, care reprezinta punctele de intrare si de iesire a raului Bega in municipiu, a fost amenajat cate un mic golf care sa permita intoarcerea ambarcatiunilor ce vor fi administrate de regia de transport in comun RATT.