Academia Romana anunta moartea prof.univ.dr. Mihai Coculescu, membru corespondent al Academiei Romane, personalitate marcanta a scolii romanesti de endocrinologie si remarcabil clinician. Ceremonia de adio a avut loc duminica, la cimitirul Bellu, informeaza Academia Romana, intr-un comunicat citat de Agerpres.

''Prestigioasa activitate profesionala a prof. Coculescu a fost rememorata si omagiata de academician Victor Voicu, secretar general al Academiei Romane si Presedinte al Sectiei de stiinte medicale a Academiei Romane, care a depus o coroana de flori din partea comunitatii academice si a exprimat regretul fata de pierderea unuia dintre cei mai importanti specialisti endocrinologi romani'', se arata in comunicatul citat.

Nascut in anul 1943, Mihail Coculescu si-a facut studiile la liceul 'Aurel Vlaicu' din Bucuresti si a urmat cursurile Facultatii de Medicina 'Carol Davila', pe care a absolvit-o in anul 1966 ca sef de promotie. In 1976 si-a luat doctoratul in medicina, specialitatea endocrinologie, domeniu caruia avea sa i se dedice cu maxima devotiune.

''Performantele sale profesionale au condus la alegerea ca membru in importante asociatii stiintifice de specialitate din tara si din strainatate si in bordul a numeroase reviste nationale si internationale. Astfel, in Romania, profesorul Mihail Coculescu a fost presedinte fondator al Societatii Romane de Psihoneuroendocrinologie, a condus Societate Romana de Endocrinologie, devenind, in 2012, presedinte de onoare. Din 2014, este membru corespondent al Academiei Romane. Recunoscut pe plan international ca unul dintre specialistii cu performante deosebite in domeniul endocrinologiei, profesorul Coculescu a fost membru al Colegiului Regal al Medicilor din Marea Britanie si al Asociatiei Americane de Endocrinologie clinica'', se mai arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, dr Coculescu a activat in perfectionarea sistemului medical endocrinologic din Romania, in dezvoltarea scolii romanesti de endocrinologie, precum si in promovarea acestei scoli la nivel international. De asemenea, a condus in repetate randuri comisia de specialitate a Ministerului Sanatatii, activitate finalizata in anul 2010 cu redactarea ghidurilor recomandate oficial pentru patologia endocrina in Romania.

''Director al Centrului de Perfectionare in domeniul sanitar, a structurat o serie de programe de dezvoltare profesionala in sincronicitate cu medicina internationala. A detinut vreme de opt ani functia de Prorector responsabil cu relatiile internationale in Universitatea 'Carol Davila' (2000-2008), unde a dezvoltat ample proiecte de colaborare academica, inca inainte ca Romania sa fi facut parte din Uniunea Europeana. Profesorul Coculescu a reprezentat Romania in cadrul European Union of Medical Specialists si a infiintat Grupul Roman afiliat Asociatiei Americane de Endocrinologie clinica, construind cu pricepere o retea de relatii profesionale care au pozitionat endocrinologia romaneasca pe harta medicala internationala. Gratie acestor colaborari a putut organiza in tara numeroase manifestari stiintifice de anvergura, impreuna cu prestigioase asociatii internationale de endocrinologie'', adauga comunicatul.

In ultimii 15 ani prof.univ.dr. Mihai Coculescu a readus in plan international revista 'Acta Endocrinologica', la cele mai inalte standarde stiintifice.

''Discipol al academicianului Stefan Milcu, profesorul Mihail Coculescu a stiut sa creeze, la randul sau, o scoala, fiind mentorul a generatii de specialisti, ce profeseaza acum in intreaga lume. A fost in tot acest timp profesor, cercetator si medic clinician in Institutul National de Endocrinologie 'C.I. Parhon', unde a detinut ani la randul functia de Director general adjunct, fiind membru al Consiliului stiintific. Si-a castigat deopotriva respectul discipolilor, colegilor, colaboratorilor si cu deosebire al pacientilor, fata de care a manifestat intotdeauna interes si compasiune'', se mai arata in comunicat.