Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) ii solicita premierului Dacian Ciolos consultari cu privire la situatia cartelelor PrePay si un calendar legat de reluarea dezbaterilor pe aceasta tema, reamintindu-i in acelasi timp ca ''Legile sigurantei cetatenilor zac, de luni bune, in sertarele ministerului Comunicatiilor'', informeaza Agerpres.

''AID a cerut, in nenumarate randuri, reglementarile privind cartelele PrePay, tocmai pentru ca siguranta si viata cetatenilor sa poata fi aparata si institutiile abilitate ale statului sa beneficieze de toate instrumente necesare, pentru a monitoriza atent situatia. Ii cerem premierului Dacian Ciolos mai multa implicare pe aceasta problema extrem de grava si stringenta, care aduce atingere sigurantei romanilor si a celorlalti europeni. Nici executivul lui Victor Ponta si nici cel al lui Dacian Ciolos nu au tratat cu maxima celeritate readucerea in Parlament a acestor legi, dupa declararea lor, la CCR, ca fiind neconstitutionale'', subliniaza AID intr-un comunicat transmis duminica AGERPRES.

AID ii cere premierului un calendar ''clar'' legat de reluarea dezbaterilor pentru reglementarea cartelelor PrePay, exprimandu-si disponibilitatea prezentarii ideii care a stat la baza legii. In acelasi timp, Asociatia subliniaza ca inregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartela PrePay nu incalca drepturile omului, in timp ce ''demersul judecatorilor CCR afecteaza dreptul la viata sigura'' si ''capacitatea institutiilor statului de a contracara amenintarile teroriste''.

''Initiativa, apartinand AID a fost trasa pe linie moarta in toamna lui 2014, cand Curtea Constitutionala a decis sa considere in afara legii initiativa care permite identificarea utilizatorilor de cartele PrePay. CCR a considerat ca Legea 'nu reglementeaza garantii suficiente care sa permita asigurarea unei protectii eficiente a datelor cu caracter personal fata de riscurile de abuz, precum si fata de orice accesare si utilizare ilicita a acestor date'. Nimic mai neadevarat! Inregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele PrePay nu incalca drepturile omului, AID considera ca demersul judecatorilor CCR afecteaza grav dreptul la viata sigura a cetatenilor si capacitatea institutiilor statului de a contracara amenintarile teroriste si nu numai'', se mai arata in comunicatul citat.

Asociatia pentru Implementarea Democratiei este de parere ca ''doar interese economice uriase, combinate cu cele politico-infractionale, au dus la amanarea, de pana acum, a legiferarii in domeniul securitatii cibernetice'' si reaminteste ca, la sesizarea sa, CNCD a constat discriminarea raspunderii in fata legii intre cetatenii care detin abonamente de telefonie mobila si cei care sunt posesorii unor cartele PrePay.

Reactia AID vine dupa ce premierul Dacian Ciolos a declarat, duminica, la ProTV, ca este necesar un control mai bun al vanzarii cartelelor PrePay, adaugand ca in perioada urmatoare ministrul Justitiei si cel al Internelor vor aduce in atentia Executivului ''aceste elemente''.